fbpx

Wat is gezond zijn?

gezond zijn

Gezond zijn, dat is misschien wel het allerbelangrijkste in het leven. Toch zorgt de gemiddelde persoon niet goed voor zichzelf… Raar eigenlijk…

 

Terug naar gezond zijn. Wat is eigenlijk gezond??? 

 

Volgens de definitie is gezond zijn, de afwezigheid van ziekte…. 

 

Is rugklachten een ziekte??? of nekklachten of een hernia?

 

Kan je ook gezond zijn met pijnklachten?

 

Het antwoord daarop is denk ik moeilijker te geven dan het in eerste instantie lijkt. Persoonlijk denk ik dat het wisselt per persoon. Je gezond voelen kan namelijk ook met (lichte) pijnklachten.

 

Andersom kun jij je ook ziek voelen zonder pijn. Denk aan depressie bijvoorbeeld of chronische vermoeidheid. 

 

Kortom gezond zijn is veel breder dan we in eerste instantie denken.

 

Dat is ook de reden waarom jij je niet gezond voelt op het moment dat je alleen de pijn weg haalt. Een hele sterke pijnstillers zou je pijn weg kunnen halen, maar dat maakt je nog niet gezond…

 

Wat zijn dan wel belangrijke peilers van je gezond voelen?

 

Ook dit kan wisselen per persoon natuurlijk, maar ik zal een aantal veel voorkomende benoemen. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • Energiek zijn, levensenergie voelen stromen, enthousiasme en plezier
 • Beweeglijk zijn, daadwerkelijk ergens naar toe kunnen gaan, je lichaam beweegt vrij en ongehindert 
 • Liefdevol, liefde ervaren, voor jezelf en anderen en liefde mogen ontvangen
 • Rust ervaren, rust in jezelf en de situatie, tevreden zijn met wat er is

Als gezondheid dus afhangt van hoe jij je voelt op energiek vlak, beweeglijk vlak, je vermogen om liefde te geven en te ontvangen en de rust in jezelf, dan is het logisch dat ziekte niet op te lossen is met een pijnstiller. Je zult een breder draagvlak moeten creëren.

 

De aanpak om jezelf gezonder te maken (of te voorkomen dat je ziek wordt) is dus te vinden in jouw eigen beleving, omgang en de zorg voor jezelf.

 

Neem nu energiek voelen. Daarvoor heb je een aantal dingen nodig. 

 • Allereerst brandstof:
  zonder voeding met de juiste voedingsstoffen geen brandstof
  – vitamines en mineralen die helpen om de energie die binnenkomt om te zetten naar energie voor jouw lichaam
 • je hebt kracht en uithoudingsvermogen nodig. wanneer jouw lichaam iets nog nooit gedaan heeft zal het snel moe zijn, maar bij training wordt het steeds sterker (mits het de goede voedingsstoffen krijg en voldoende rust) 
 • voldoende rust; je voelt je energieker vanuit een ontspannen flow, bij stress en spanningen kan de energie niet goed stromen
 • positieve gedachten en overtuigingen. Je eigen gedachten kunnen je grootste valkuil zijn, zorg dat ze je in plaats daarvan helpen!

 

Kortom je energiek en gezond voelen vergt aandacht op een groot aantal vlakken. Dat is dan ook de reden dat ik met de B.L.O.E.M.-methode werk, daarin is aandacht voor al deze factoren, samengevoegd in 5 elementen:

 • Beweging die past
 • Liefde voor jezelf
 • Ontspanning en rust
 • Eten dat voedt
 • Mindset die werkt

 

Pas wanneer jij alle elementen gaat inzetten om te groeien en je eigen gezondheid te verbeteren zal je verschil voelen in jouw energie niveau.

 

Pas wanneer jij jouw gezondheid op nummer 1 zet op alle vlakken. Pas als jij er echt aandacht aan wil schenken. Pas dan kan er stroming komen, dan is er ruimte voor herstel.

 

Dat is lastiger dan gedacht en begeleiding daarbij is vaak meer dan welkom. Dit doe ik door het BLOEM-traject met persoonlijke begeleiding en aandacht. Wil je weten of dat iets voor jou is stuur me dan gerust een berichtje. 

 

Wil je liever niet gelijk een heel traject starten, maar wil je wel jezelf verdiepen in het omgaan met chronische klachten, dan is de BLOEM-dag op 18 juni iets voor jou. Deze dag geeft je een kickstart voor jouw leven vanuit rust. Een dag verdiepen in gezondheid en wat jij in jouw leven kan doen om dit voor elkaar te krijgen. 

ps; Meld je aan voor 3 juni en ontvang een vroege vogel korting ;-)

Liefs Marleen

BLOEM methode