fbpx

BLOEM-methode

De BLOEM-methode wat houd dit precies in?

Volop in het leven staan met chronische klachten is heftig. Het werk, gezin, alle verplichtingen, alle leuke dingen en dan de extra ballast van chronische klachten. De hoofdpijn, de darmklachten of de klachten van spieren en gewrichten,. Ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig. Ongemerkt slurpen ze energie en hoe hard je ook je best doet om dit niet te laten gebeuren het gebeurt toch.

 

Door de klachten is er een gevoel van altijd achter de feiten aan te lopen. De klachten bepalen het energieniveau en na het werk moet het lichaam vooral bijkomen en uitrusten, terwijl de geest plannen maakt voor vrije tijd en dit ook gewoon door wil laten gaan.

 

Dat is heel begrijpelijk en vaak ook mogelijk. Leven met chronische klachten hoeft niet zo belemmerend en zwaar te zijn. Met chronische klachten kan er nog steeds een leuk en waardevol leven geleid worden. Een leven dat past bij jouw persoonlijkheid en jouw doelen en plannen.

 

Een aantal elementen zijn nodig om balans te creëren. Deze elementen heb ik gekoppeld in de BLOEM-methode.  In dit artikel zal ik je uitgebreid uitleggen hoe dit in elkaar zit.

BLOEM-methode

De letters van BLOEM-methode staan voor:

 • B  eweging die past
 • L   iefde voor jezelf
 • O  ntspanning en rust
 • E   ten dat voedt
 • M  indset die werkt

Om dit allemaal nog beter te kaderen heb ik dit onderverdeeld in 3 onderdelen:

Allereerst beginnen met goed voor jezelf zorgen. Zonder Liefde voor jezelf => geen goede balans. Zonder liefde voor jezelf => geen gezond eten of voldoende bewegen. Zorgen voor lichaam, geest en jezelf accepteren is de basis.

 

Goed voor jezelf zorgen bestaat nog uit een aantal onderdelen:

 • Houden van jezelf is een belangrijke stap, soms heeft dat echter tijd nodig. Je kunt dan alvast wel goed voor jezelf gaan zorgen op andere vlakken. Zoals:
 • Eten dat je lichaam voedt. Bedenk eens heel eerlijk. Eet jij om jouw maag te vullen OF om jouw lichaam te voeden???

  Alles wat je in jouw lichaam stopt bepaald mede jouw energie niveau. Het is dus van groot belang dat je het eten kiest wat jou energie geeft in plaats van energie kost.
 • Beweging die past: zeker wanneer je chronische vermoeidheid of spier/gewrichtsklachten hebt dan kan je niet zomaar ineens fanatiek van alles gaan doen. Het lichaam komt dan in protest. Snelle overbelasting en blessures liggen op de loer. Heel goed kijken naar welke beweging wel past bij het lichaam is noodzakelijk.

  Het startpunt bepalen, vanuit daar op een gestructureerde manier opbouwen. Dat werkt wel. Ieder lichaam is trainbaar mits dit op de juiste manier wordt aangepakt. Daarnaast is het belangrijk dat je weet in welke richting je wilt trainen. Kiest dus iets wat je leuk vindt om te doen. Zo krijg je er ook voldoening van en dat is net zo belangrijk!!!
Marleen
BLOEM-methode

Het tweede element staat voor uitdaging en doelen. Zonder een richting om naar toe te werken, zonder uitdaging en een gezonde Mindset om daar te komen gaat het innerlijke vuur niet branden. Zonder jouw innerlijke vuurtje mis je energie en kracht.

 

 • Hele belangrijke vragen dus om jezelf te stellen zijn: Waar wordt ik blij en gelukkig van? Waar wil ik harder voor gaan werken? Wat is mijn missie in het leven?
 • Soms is deze missie heel klein, maar soms ook is deze missie enorm groot en voelt hij overweldigend. Beide varianten zijn goed, besef je echter wel dat je niet gelijk het einddoel kunt halen. Breek deze dus op in haalbare stappen, ook de kleine missie deel je op in nog kleinere stappen. Zodat je haalbare stapjes krijgt die je elke dag kan doen.
 • De kracht van het halen van grote doelen en uitdagingen zit hem in de kleine dingen die je ELKE dag doet. Dus ook weer een energiek leven creëren zit hem in de dingen die je ELKE dag doet!!! hoe klein ook, bedenk dat als je vanaf vandaag elke dag een kleine stap zet, hoe ver ben je dan over 5 jaar!!!
BLOEM-methode
Marleen

Het derde element is ontspanning en rust. Bij voldoende inspanning, uitdaging en actie heb je altijd herstel nodig. Ontspanning en rust is nodig om het vol te kunnen houden op de lange termijn. Klinkt logisch toch? Een duurzame methode heeft het meeste effect.

 

 • Een hele simpele manier om dit uit te leggen is via een sporter. Een sporter maakt tijdens zijn training zijn spieren kapot. Lichte schade die de meeste mensen wel kennen als spierpijn. Jouw lichaam reageert hierop, denkt ik moet sterker worden zodat ik de volgende keer wel die belasting kan hebben. 
 • In de rustpauze die de sporter neemt kan het spierweefsel en de banden herstellen en ze worden net iets sterker dan daarvoor. Zodat bij de volgende training het net iets gemakkelijker gaat. Elke keer opnieuw krijg je zo een langzame groei.
 • Echter wanneer de sporter geen rust neemt en het lichaam niet laat herstellen, dan worden de spieren steeds zwakker. Elke keer voordat er herstel en opbouw is geweest wordt er opnieuw getraind. Langzaam breekt de spier af en blessures liggen op de loer.
 • Dit geldt niet alleen bij sporten, maar eigenlijk ook voor de dingen die je doet in het huishouden, werk etc. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Stress is bijvoorbeeld ook een zware belasting voor het lichaam. We hebben daartegenover ontspanning nodig!!!
 • In de ontspanning en rust herstellen wij, daarin groei je en wordt je sterker!!!

BLOEM-methode:

Liefde voor jezelf + Uitdaging + Ontspanning = Energiek leven

De chronische klachten kunnen niet altijd opgelost worden. Toch kan je op deze manier wel zorgen voor een waardevol leven. Een leven met plezier, energie en kunnen genieten van het mooie om je heen.

In de BLOEM-methode zit dit verwerkt en stapje voor stapje ontdekken we de kernwaarden de basis om aan te werken. Vol met oefeningen, coaching en achtergrondinformatie ga je aan de slag met het creëren van jouw eigen energieke leven. 

Ben jij nieuwsgierig geworden of een BLOEM-traject voor jou interessant is. Lees dan hier verder.