Winterdepressie

De winter kan een moeilijke tijd van het jaar zijn, vooral voor degenen onder ons die last hebben van seizoensgebonden depressies. De winter brengt nu eenmaal  kortere dagen en langere nachten met zich mee, waardoor we ons moe en futloos kunnen voelen. Daar komt kou en heel veel regen bij waardoor we meer binnen blijven en eenzaamheid om de hoek komt kijken. Het gebrek aan zonlicht kan onze depressie veroorzaken.

winterdepressie

Als jij een van de vele vrouwen bent die last heeft van een winterdepressie, dan is dit artikel iets voor jou. Ik wil je graag vertellen dat winterdepressie niets is om je voor te schamen en dat het iets is dat je kunt overwinnen.

Er zijn een paar belangrijke veranderingen in jouw levensstijl die je kunt toevoegen om jouw winterdepressie te helpen beheersen. 

Tips bij winterdepressie

=> Het belangrijkste is om voldoende slaap te krijgen en te proberen een regelmatig slaapschema aan te houden. Vasthouden aan een regelmatig slaapschema zal helpen bij het reguleren van het natuurlijke circadiane ritme van uw lichaam, wat kan helpen uw humeur te verbeteren.

=> Moeite om in slaap te vallen? Mogelijk dat kruiden je kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan Lavendel en Kamille maar ook een mineraal als magnesium kan interessant zijn

Slaap
Voeding bij winterdepressie

=> Voeding dat jouw lichaam en hersenen voedt is enorm belangrijk bij winterdepressie. Het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit en groenten, zal je helpen om je energieker te voelen en beter in staat te zijn om met je depressie om te gaan. Het vermijden van bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen kan ook helpen om je humeur te reguleren en je energieniveau op peil te houden.

=> Vergeet daarnaast niet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetstoffen. Wanneer jij zorgt dat deze stoffen van hoge kwaliteit zijn heeft dit direct invloed op je hersenen en dus ook op hoe jij je voelt.

=> Regelmatige lichaamsbeweging is ook een belangrijk onderdeel van het beheersen van een winterdepressie. Lichaamsbeweging helpt om endorfine vrij te maken, wat kan helpen om je humeur te verbeteren. Ook al is het maar een korte wandeling om de hoek, naar buiten gaan en je lichaam bewegen is een geweldige manier om je depressie te helpen beheersen.

 

=> Naast deze veranderingen in levensstijl is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gezond serotoninegehalte, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van onze stemming. Je kunt vitamine D binnenkrijgen via voedingsmiddelen zoals verrijkte zuivelproducten, eieren en vette vis, of door een supplement te nemen. Hoe hoog jouw vitamine D spiegel is bepaald wat het beste is om te doen.

winterdepressie
winterdepressie

=> Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tijd doorbrengt met vrienden en familie. Door contact te maken met degenen van wie we houden, voelen we ons meer verbonden met de wereld en minder geïsoleerd. Maak tijd vrij om tijd door te brengen met degenen om wie je geeft!

Het belangrijkste om te onthouden als je worstelt met een winterdepressie, is dat er hulp beschikbaar is. Je hoeft niet in stilte te lijden. Er zijn verschillende leefstijlveranderingen die je kunt aanbrengen om jouw depressie te beheersen en je door de wintermaanden te helpen.

Onderneem vandaag actie en begin met het aanbrengen van kleine veranderingen in jouw levensstijl die je kunnen helpen jouw winterdepressie te beheersen. Met de juiste tools kun je de winterblues overwinnen en je weer jezelf voelen.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de aanpak van jouw winterdepressie? Neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen wat voor jou het beste gaat werken. Door holistisch te kijken naar jou als persoon pakken we samen de oorzaak aan. Plan gelijk een kennismakingsgesprek in mijn agenda of stuur me een bericht.