fbpx

Virusinfectie zonder herstel… hoe kan dat?

Jouw persoonlijk leger tegen een virus

Een virusinfectie kennen we allemaal, je wordt verkouden, krijgt de griep of een van de andere virussen die rondwaren en je wordt ziek en hersteld weer. Tot nog toe niets bijzonders…

Maar wat als je niet hersteld? Wat als je na maanden nog steeds restklachten hebt… is dat normaal???

holistische leefstijl training

Om daar goed antwoord op te geven neem ik je eerst mee in een verhaal over je immuunsysteem. Wat??? Je immuunsysteem… zie het als een leger goedaardige soldaten die alle slechterikken (virussen/bacteriën) opruimen, vernietigen en onthouden zodat ze de volgende keer sneller in actie kunnen komen.

Dat legertje aan cellen met de specifieke taak om indringers op te ruimen is heel geavanceerd en bestaat uit 2 systemen. Je hebt een aangeboren groepje soldaten, dat vanaf je geboorte de taak op zich heeft om de eerste verweer te bieden. Ze zijn niet zo selectief en ruimen alles op wat volgens hen niet in je lichaam thuishoort. Komen ze een bacterie of virus tegen dan laten ze de kenmerken hiervan zien aan hun collega troep nummer 2.

Deze gespecialiseerde groep soldaten wordt heel selectief in actie gezet. Zo is er een groep die specifiek geleerd heeft om het waterpokken virus aan te vallen. Tenminste als je dat een keer gehad hebt toen je jong was. Het virus is in je jeugd opgeslagen in het geheugen en wanneer het weer langskomt dan wordt de indringer gelijk herkend en onschadelijk gemaakt. Super handig die specialistische troepen!!!

Echter zijn de virussen en bacteriën niet voor 1 gat te vangen. Die willen graag overleven in hun slachtoffer dus ze doen er alles aan om de specialistische troepen te omzeilen. Een goed voorbeeld is het griepvirus, elk jaar is het net een klein beetje veranderd waardoor het moeilijker wordt om het te herkennen. Dus eens in de zoveel jaar wordt je weer een keer ziek door de griep, simpelweg omdat het virus genoeg veranderd was om jouw systeem even te snel af te zijn.

Echter is er dan nog steeds geen man overboord. Je lichaam kan daar prima mee omgaan. Je wordt namelijk ziek, krijgt koorts en wordt letterlijk even stilgezet. Al je energie gaat namelijk naar het opruimen van het virus. Na een paar dagen wordt je weer fitter en energieker, wordt het virus opgeruimd en krijg jij je energie weer terug. De nieuwe variant wordt opgeslagen in je soldaten geheugen en jij kan er weer een aantal jaar tegen aan.

Nog steeds heel normaal. Ook bij een totaal nieuw virus zoals C zou het zo moeten werken. En dat doet het ook, mits jouw immuunsysteem in topconditie is…

En laat daar nu net bij heel veel mensen een klink in de kabel zitten…

Ons leger is namelijk niet meer zo goed onderhouden de afgelopen jaren. We hebben het niet goed getraind, we hebben het te weinig salaris gegeven in de vorm van goede voeding, hebben het onvoldoende uitgedaagd, op een laag pitje gezet omdat andere dingen belangrijker waren en nu het wel uitgedaagd wordt kan het niet meer goed reageren… Ons leger is lui geworden, met te weinig mankracht, voeding en energie…

Soms betekent dit, dat we niet echt ziek worden en het virus wel in ons systeem komt. Het kan daardoor veel schade maken en pas na een paar weken worden we echt ziek. Te laat komt ons lichaam in actie en dan lukt het niet meer alleen…

Of ons lichaam kan net voldoende afweren om te kunnen doorgaan, maar het leger blijft soms maanden daarna nog actief en overprikkeld, het lijkt niet meer tot rust te kunnen komen. Alle energie gaat naar ons leger, waardoor de herstelwerkzaamheden geen aandacht krijgen en jij je slecht blijft voelen.

Hoe dat kan??? Simpelweg omdat jij jouw leger niet de zorg hebt gegeven die het nodig had. Waarschijnlijk omdat je niet wist hoe je goed voor jouw lichaam moest zorgen… Dat is je namelijk niet geleerd, niet op school en ook niet in de media..

Dus dat is misschien wel het belangrijkste, hoe kan je goed voor jouw leger zorgen, zodat het efficiënt kan reageren tegen indringers en jij weer snel hersteld bent.

Hou de komende tijd deze blog en FB of Insta in de gaten en dan ga ik hier nog veel dieper op in! O en heb je vragen stel ze gerust, dan kan ik daar antwoord op geven in de komende blogs.

Liefs Marleen

Wil je verder lezen of het herstel na een virus lees dan deze blog haal de Tijger uit je dag

Training Versterk je immuunsysteem

In deze training leer je hoe je je immuunsysteem kunt versterken en hoe je sneller kunt herstellen als je toch ziek bent geworden.

Meer info

holistische leefstijlcoach