De Paardenbloem: Meer dan alleen maar Onkruid

paardenbloem

In mijn voortuin begint het onkruid alweer te groeien, en zoals altijd is de paardenbloem een van de eersten die tevoorschijn komt na de winter. Maar tegenwoordig zie ik hem niet meer als onkruid; hij heeft zijn eigen plekje gekregen. En waarom eigenlijk?

Deze sterke plant is niet alleen een hardnekkig onkruid, maar ook uiterst voedzaam in je eetpatroon. Er zitten namelijk tal van gezonde stoffen in. Het jonge blad is misschien wat bitter van smaak, maar het is een heerlijke toevoeging aan je salade of smoothie. Oogst de bladeren voordat de bloem bloeit, dan zijn ze het lekkerst en het rijkst aan voedingsstoffen.

Bovendien werkt deze plant heel goed om je lever te ondersteunen bij het ontgiften van je lichaam. Een prachtige toevoeging aan je voedingspatroon dus.

Er zijn talloze manieren om je lichaam te ondersteunen door middel van je voeding. Gelukkig hoef je niet altijd naar de weilanden te gaan om je salade te oogsten, hoewel ik dat altijd wel een leuke uitdaging vind ;-)

Wist je trouwens dat paardenbloemen vroeger werden verkocht als groente? Helemaal geen gek idee om zo af en toe het paardenbloemblad weer op het menu te zetten. Zeker in het vroege voorjaar is het blad een rijke voedingsbodem van mineralen en vitamines. En laten we eerlijk zijn, het is ook erg praktisch wanneer je het onkruid uit je tuin kunt opeten ;-)

Eenmaal in bloei, kun je de bloemen oogsten. Deze gele blaadjes geven een vrolijke twist aan je salade. Als je vervolgens de wortel van de plant gewoon laat staan, helpt hij je ook om de bodem van je tuin gezonder te maken. Hij maakt de bodem los zodat de dieren onder de grond gemakkelijker hun werk kunnen doen. Dat is wat ik noem een win-win situatie; ik oogst een groente en de bodem wordt beter zonder dat ik er iets aan hoef te doen. Hoezo onkruid?

Het blad van de paardenbloem staat ook bekend als Molsla en is een echte delicatesse. Weet jij al waar die naam vandaan komt?

Gezondheid is je grootste kapitaal! Echter kun je gezondheid niet kopen. Kennis om gezond te worden of te blijven kun je echter wel verkrijgen.

Bij Gewoon, gewoon leer je om het zelf genezend vermogen van je lichaam aan te spreken.

Het resultaat is meer energie in je lichaam, meer ontspanning in je hoofd en meer voldoening en vitale energie in je leven. Investeer in jezelf, jouw grootste kapitaal, investeer in jouw toekomst, investeer in het leven!

Laat mij jouw gids zijn naar een vitaal en gezond leven.

Hartelijke groet, Marleen

Orthomoleculair leefstijl coach, personal trainer, specialist in gezondheid

Marleen de Kok