fbpx

de 5 elementen voor grip op chronische klachten

chronische klachten

“Alles en iedereen komt op de eerste plek, de kinderen ontbreekt het aan niets, voor mijn partner regel ik alles, mijn werk is netjes gedaan en het huishouden is redelijk aan kant, echter heb ik geen tijd en energie meer over voor mezelf. Zo houd ik het niet nog een jaar vol… “

Nu ervaar je al chronische klachten, pijn, vermoeidheid, signalen van je lichaam dat het eigenlijk te zwaar is, dat dit zo niet langer kan doorgaan. Vermoeidheid, je concentratie neemt af en klachten die je krijgt herstellen niet of slecht.

“Stel je voor dat ik omval, dan stort alles in, dat mag niet gebeuren…”

Herken je het gevoel? of is bij jou alles al ingestort en ben je nu bezig aan je weg terug?

Hoe fijn zou het zijn wanneer jouw leven in balans is. Balans tussen leuke dingen ondernemen, het regelen van alles in jouw gezin. Met plezier naar je werk gaan en voldoende energie overhouden om goed voor jezelf te zorgen. 

Jezelf verwennen met ontspannen een boek lezen, een heerlijke wandeling, alleen of samen met een vriendin. Jezelf verwennen met goed en lekker eten en je weer opladen op jouw manier zodat je er daarna weer tegenaan kan.

 

Van chronische klachten naar een energiek leven.. Hoe een energiek leven eruit ziet is voor iedereen anders, maar de basis is hetzelfde, er is balans op de onderstaande 5 elementen:

Beweging die bij je past:

Voor iedereen is bewegen goed!!! JA, ook voor jou, en nee de smoesjes over met mijn chronische klachten kan ik dat niet. Dat zijn smoesjes. Voor IEDEREEN is bewegen goed. Je moet alleen uitzoeken welke beweging er op dit moment bij jou past en van daaruit opbouwen.

Kan jij maar 5 minuten wandelen, dan is dat wat het is. Ga dan niet eigenwijs 1 uur wandelen en de rest van de week op de blaren lopen. Dan hou je jezelf voor de gek. Stap uit de cirkel van overbelasten en onder belasten en ga met een goed plan opbouwen. Stap voor stap, je zult versteld staan hoe ver je dan kan komen.

Liefde voor jezelf:

Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt, niet van jezelf houd en je eigen lichaam niet vertrouwd. Kom je niet in balans. Zorg dat je accepteert zoals het nu is. De klachten die je nu hebt horen op dit moment bij jou. 

Je kunt ze proberen weg te toveren, er tegen te vechten of ze negeren, wat je ook doet ze zijn bij jou. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weten we nog niet. Je leeft in het nu, maak daar dan ook het beste van.

Dan kan je jezelf maar beter omarmen. Hou van jezelf zoals je ook van een ander zou houden. Ook als dat betekent dat je moet houden van die pijnlijke knie, nek of spieren… 

Ontspanning en rust:

Herstel, groei en vooruitgang kan alleen maar plaatsvinden in rust en ontspanning. Alles regelen, door rennen en stug door blijven gaan putten jouw lichaam alleen maar verder uit. Dan krijg je geen herstel! Een topsporter kan ook alleen maar presteren als hij voldoende rust neemt. Dat geldt dus ook voor jou!!!

Laat je hersenen en je lichaam elke dag volledig tot rust komen, niet pas op het moment dat je gaat slapen.. Juist ergens midden op de dag. De balans vind je niet op een vast moment, maar juist op de kleine momenten tussen alles in. Ooit zei een wijs iemand tegen mij, haal de haast uit je dag en je zult jouw rust vinden. 

Neem de rust, juist op de momenten dat er eigenlijk geen tijd voor is, want dan heb je het echt nodig!

Eten dat voedt:

Jouw lichaam heeft elke dag bouwstenen nodig, je verbrand continue energie, voor het herstellen van weefsels, voor groei, voor energie en voor simpelweg jouw hersenen en hart aan het werk te houden. Dat weten we allemaal en daarom eten we ook.

Weet echter dat wanneer jij chronische klachten hebt je NOG meer energie verbruikt dan anders, jouw lichaam is immers keihard bezig om te herstellen. Alleen wanneer jij niet de goede voedingsstoffen binnenkrijgt dan gaat herstel, heel langzaam of helemaal niet. Ga niet meer eten, maar zorg voor goede voeding.

Je kunt zelfs ziek worden van voedsel, wanneer jouw lichaam het niet goed kan verwerken. 

Simpelweg eten is dus iets ingewikkelder dan het lijkt. Belangrijk om eens bij stil te staan en wat stop je gedurende de dag in je mond. Vul je  jouw maag of voed je ook jouw lichaam??? 

Mindset die werkt:

Hoe jij omgaat met jouw leven en jouw chronische klachten, bepaald uiteindelijk waar je staat, waar je naar toe gaat en hoe je naar de dingen kijkt. Jij bent de enige persoon die kan bepalen hoe jij jouw leven ervaart.

Even een voorbeeld, 2 fanatieke supporters kijken naar een voetbal wedstrijd. Supporter 1 is voor team geel en supporter 2 is voor team rood. Ze kijken naar dezelfde wedstrijd, toch is de beleving van wat er gebeurt totaal anders. Team geel scoort, wat denk je dat dit met het gemoed van supporter 1 doet en wat met supporter 2?

Zo is het ook in jouw leven, er komt van alles op je af, er gebeurt veel. Jij kunt echter kiezen hoe je ermee omgaat. Ben jij een slachtoffer van jouw omstandigheden of neem jij zelf de verantwoordelijkheid om iets van jouw leven te maken…

 

Deze 5 elementen vormen de basis voor het totaal. Zij zijn jouw stappenplan naar een energiek leven. Naar een volwaardig en waardevol leven waar je vol energie in kan staan. Een leven dat ook voor jou binnen handbereik ligt. Je moet alleen wel kritisch naar jezelf durven kijken.

Deze stappen heb ik samengevoegd tot de BLOEM-methode en hoewel niet alles in volgorde afgewerkt hoeft te worden is aandacht voor alle elementen de sleutel tot succes.

Wil jij liever samenwerken aan jouw herstel en kan jij wel een coach gebruiken om daadwerkelijk de stappen te zetten waar jij energie van krijgt?

Kijk dan eens bij het BLOEM-traject, mogelijk dat ik jou dan binnenkort mag begeleiden.

Liefs Marleen

grip op chronische klachten