De kracht van voeding

Ontstekingen en het geheim van vetten

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met hardnekkige klachten, zoals ontstekingen van pezen die maar niet willen genezen. Het lijkt alsof we van de ene klacht naar de andere hoppen, zonder een bevredigend herstel. Herken je dit? De sleutel tot jouw welzijn en herstel zou wel eens in jouw voeding kunnen liggen.

Laten we eens dieper ingaan op de invloed van voeding op ontstekingen in je lichaam. Het is geen geheim dat voeding een aanzienlijke rol speelt bij het bevorderen of onder controle houden van ontstekingen. Vooral als het gaat om vetten, is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle vetten gelijk zijn.

Velen van ons herinneren zich de tijd waarin vetten werden bestempeld als de boosdoener, de stofjes waar je dik van werd en waar je zo min mogelijk van moest consumeren. Gelukkig weten we nu beter. Vet is essentieel voor een goede werking van je hersenen, hormonen en het voorkomen of beheersen van ontstekingen in je lichaam.

Hoe werkt dit precies? In je lichaam zijn er weefselhormonen die ervoor zorgen dat de juiste acties rondom je cellen worden uitgevoerd, waardoor het celklimaat optimaal blijft. Deze weefselhormonen worden geproduceerd uit de vetten die je eet. Hierbij is de balans tussen verschillende soorten vetten cruciaal.

de kracht van voeding
kracht van voeding

Vaste vetten, zoals die in roomboter, vlees en kaas, zorgen voor stevigheid in onze cellen. Aan de andere kant bieden vloeibare vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie en visolie, flexibiliteit aan de cellen. Deze vetten bevatten verschillende Omega-vetzuren, zoals omega-3 in visolie, omega-6 in plantaardige oliƫn zoals zonnebloemolie, en omega-9 in olijfolie.

De truc is om een balans te vinden tussen omega-3 en omega-6 vetten. In onze westerse wereld kan dit een uitdaging zijn, gezien de overvloed aan kant-en-klare producten in de supermarkt die rijk zijn aan omega-6 vetten.

Een kritische blik op je voedingspatroon, eventueel aangevuld met een vetzuurbalans test in het bloed en supplementen, kan een waardevolle manier zijn om grip te krijgen op jouw klachten.

Besef dat vetten niet alleen cruciaal zijn bij ontstekingen, maar ook voor je hersenen (concentratie, vergeetachtigheid), je darmen en elke cel in je lichaam. Onthoud: je bent wat je eet. Geef je lichaam de voeding die het verdient, en ontdek de transformatieve kracht van een gebalanceerd dieet op jouw algehele welzijn.

Wil je meer weten over de invloed van voeding op jouw lichaam, zowel fysiek als mentaal. Lees dan verder bij orthomoleculaire coaching om te zien wat voeding voor jou kan betekenen.

Hartelijke groet,

Marleen

Orthomoleculair leefstijl coach, personal trainer, specialist in gezondheid

Marleen Personal trainer en orthomoleculair coach