fbpx

Vitamine D en rugklachten

Vitamine D en rugklachten

Rugklachten vooral als ze chronisch zijn, zijn vervelend, beperkend en soms zelf invaliderend. Als fysiotherapeut heb ik vele mensen begeleid hoe ze het beste daar mee om kunnen gaan en kunnen blijven bewegen. Toch is het altijd leuk om verder te kijken, wat kunnen we met voeding en eventueel supplementen nog meer ondersteunen. Zodat rugklachten kunnen herstellen, voorkomen kunnen worden of draaglijker. 

Interessant is het dan ook dat Vitamine D in je bloed invloed heeft op het ontstaan van rugklachten en slijtage van ruggenwervels bij vrouwen na de menopauze. De vrouwen na de menopauze die geen extra vitamine D namen hadden significant meer kans op rugpijn. Vitamine D kan hierdoor dus ingezet worden preventief tegen rugpijn. 

Tips voor voldoende vitamine D: 

– Zorg voor elke dag een portie zon!!! Liefst midden op de dag in de volle zon. Zonder insmeren, maar zorg dat je niet verbrand. Bouw de zon tijd dus rustig op en start al vroeg in het jaar.☀️

– Helaas hebben we in Nederland niet elke dag zon… 🌧️Ook is de kracht van de zon in de winter niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Voor veel mensen kan het dus nuttig zijn om extra vitamine D bij te slikken, zeker in de winter maanden. 

Wil je weten of dit voor jou ook geldt? Laat dan je vitamine D spiegel prikken, zodat je weet waar je staat en laat je goed informeren door een orthomoleculair therapeut.

vitamine d