fbpx

5 stappen, naar meer inzicht in jouw klachten

Liefdevol omgaan met jezelf en jouw klachten, te mooi om waar te zijn? Ik help je met de 5 stappen, naar meer inzicht.

 

Je worstelt enorm met jouw klachten. De chronische klachten die aanwezig zijn, zijn de beperking (in jouw ogen) om een mooi leven te leiden. Doordat de klachten aandacht vragen en beperkingen opleggen raak je gefrustreerd. Je wilt dit niet. je wilt alles gewoon kunnen doen, zonder ergens rekening mee te houden.

 

Dat kon je voorheen toch ook!

 

Dan heb je ook nog iemand die vertelt dat je liefdevol moet zijn naar jezelf en je klachten. Hoe dan??? Bij zoveel pijn en ongemak, kan je toch niet liefdevol blijven…

 

Ik snap je frustratie en ik snap ook waar dat vandaan komt. Toch wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier te gaan kijken.

 

Die klachten zijn er namelijk niet voor niets. Je lichaam heeft een reden om te gaan schreeuwen. De enige manier waarop jouw lichaam iets duidelijk kan maken is door signalen af te geven van ongemak.

 

Aan jou de taak om uit te zoeken wat die signalen betekenen. Laat ik je helpen met de 5 stappen die je kan nemen om meer inzicht te krijgen.

 

Stap 1: Bij ernstige klachten ga je natuurlijk altijd eerst naar de huisarts. Het is belangrijk dat je uitsluit dat er iets ernstigs aan de hand is. Laat je goed screenen en vraag gerust goed door, zodat jij met een gerust hart voelt. Er is gelukkig niets ernstigs aan de hand. Ik ga hier niet dood aan…

 

Stap 2: Zorg dat je jezelf goed laat voorlichten, heb je een chronische aandoening zoals fibromyalgie laat je dan uitleggen (door iemand met kennis, niet op internet) wat dit inhoud. Wat kan je verwachten en wat gebeurt er in je lichaam. Zodat je beter begint te begrijpen wat er aan de hand is.

Mocht je nu geen aandoening hebben, maar wel klachten, laat je dan ook goed voorlichten hoe dat kan. Bijvoorbeeld door een goede psychosomatisch fysiotherapeut of goede manueeltherapeut. Leer te begrijpen wat er gebeurt in je lichaam en waarom klachten kunnen bestaan, zonder dat er aantoonbare schade is. (tip in eenheden van de groep Grip op chronische klachten, vind je een LIVE training over chronische klachten)

 

Stap 3: Ga breder kijken. Nu je begrijpt wat er aan de hand is, kan je kijken wat je ZELF kan doen om de grip weer terug te krijgen op jouw leven. Start met gezond eten, neem je ontspanning, bouw beweging rustig op en zorg goed voor jezelf. Kijk of je stress los kan laten en probeer nieuwe dingen uit. Zorg dat je gaat VOELEN in je lichaam, wat speelt er in mij? en wat heb ik NU nodig?

 

Stap 4: Zorg dat je een doel hebt waar je naar toe kan werken. Zonder een duidelijk doel en een missie in je leven om voor te werken, mis je richting. Waar wil jij naar toe en wat is jouw toekomst? Zorg dat dit helder wordt en ga zo leven dat je dit ook kunt bereiken. (met een heleboel kleine stappen)

 

Stap 5: Wanneer de tips die hiervoor staan al wel effect hebben gehad, maar niet voldoende zijn dan is het slim om verder te kijken. Laat iemand meekijken en je op een holistische manier begeleiden. Vermijd een tunnelvisie, kijk dus niet alleen naar bewegen bijvoorbeeld. Maar zorg dat je het totaalplaatje in beeld houd. Laat eventueel intoleranties op voeding uittesten of vitamine of vetzuur status. Doe dit niet alleen, maar laat je goed informeren. Leg de bal vervolgens altijd weer terug naar jezelf. Stel jezelf de vraag, wat kan ik hier ZELF aan doen om….

 

Alles ZELF doen klinkt misschien als, ik moet alles alleen doen van Marleen… Dat is echter niet wat ik bedoel. Zoek juist een goede coach die je kan ondersteunen, maar je moet wel begrijpen dat de coach, therapeut of arts het niet voor jou kan oplossen… 

Door liefdevol naar jezelf te kijken, jezelf te leren kennen en weer te voelen wie je bent, wat je nodig hebt en hoe je goed voor jezelf kan zorgen krijg je de grip weer terug.

 

JIJ bent toch echt de enige die actie zal moeten ondernemen. Die veranderingen zal moeten doorvoeren in jouw eigen leven. Je bent ook de enige die kan voelen wat je ECHT nodig hebt. De mensen die je helpen kunnen alleen maar tips en adviezen geven. JIJ zult moeten ervaren wat werkt en wat niet.

 

Daarvoor is het nodig dat je leert voelen wat er in je lichaam gebeurt. Zodat jij de signalen kan oppikken en juist interpreteren. Alleen wanneer jij beseft dat je zelf de touwtjes in handen moet nemen zal je ook daadwerkelijk stappen maken. 

 

Ik ben benieuwd; Hoe voelen deze stappen voor jou??? en waar sta jij op dit moment?