fbpx

3 redenen waarom het niet goed is om jouw chronische klachten jouw leven te laten bepalen

Elke morgen sta je op met pijn, je negeert deze echter hardgrondig. Wanneer je er geen aandacht aan geeft zal hij vanzelf wel weg gaan. Je doet alles wat je van plan was te doen en nog iets meer. Je neemt geen rust, want dan voel je pas echt hoe moe je bent en waar het pijn doet dus je rent maar door. Aan het einde van de dag, ben je helemaal op en uitgeteld. Je valt uitgeput in slaap om de volgende dag te starten met hetzelfde ritueel.

OF

Elke morgen sta je op, je bent niet uitgerust, je lichaam doet pijn en je hebt geen zin om de dag te starten. Je voelt aan je lichaam dat je beter niet teveel kunt gaan bewegen en je stelt je schema bij. Geen tijd voor een wandeling met een vriendin. Jouw lichaam staat het vandaag niet toe. Chagrijnig omdat je niet kan doen wat je eigenlijk wilt doen loop je de rest van de ochtend te mopperen op van alles en niets. Aan het einde van de dag heb je niets gedaan wat je echt leuk vind en uitgeteld val je weer in slaap.

Uitersten?

Beide voorbeelden zijn misschien uitersten, maar ze hebben wel veel gemeen. Het is de manier hoe je omgaat met je klachten. Dat kan gelukkig ook anders.

Zou het niet veel fijner zijn wanneer jij uitgerust opstaat, je voelt dat jouw lichaam rustig moet wakker worden. Daarvoor heb je een ritueel met oefeningen om vanuit een ontspannen flow de dag te beginnen. Je merkt dat je energie toeneemt en start vrolijk je dag. Jouw plannen in jouw dag geven je energie geven, zoals een wandeling met een vriendin. Er is ruimte voor spontane acties en er is ook rekening gehouden dat je huishouden gedaan moet worden. Aan het einde van de dag ervaar je een gezonde vermoeidheid en ga je met een voldaan gevoel je avondritueel in, waarna je ontspannen in slaap valt.

Hoe voelt dat?

Om het voor elkaar te krijgen dat je in balans komt en jouw energie weer te kunnen opbouwen is het belangrijk om te snappen waarom wat je nu doet niet werkt. De 3 belangrijkste redenen heb ik voor je opgeschreven:

  1. Klachten die al langer dan 3 maanden aanwezig zijn noemen we chronisch. De schade in jouw lichaam is in die 3 maanden al opgelost, de oorspronkelijke oorzaak is dus al weg. Het heeft dan geen zin meer om het lichaamsdeel te blijven ontzien. Op de juiste manier weer gaan belasten en sterker maken is veel effectiever. Ook als iets in je hele lichaam aanwezig is.
  2. Toch ervaar jij nog steeds klachten. Jouw lichaam geeft een signaal dat er iets niet goed zit. Echter is dat vaak niet het wondje zelf. De oorzaak zit vaak in de manier waarop jij voor jezelf zorgt. Jouw lichaam geeft jou een duidelijk signaal dat iets wat je doet niet goed gaat. Hetzelfde blijven doen zoals je dat nu doet heeft dus geen effect. Je zult op zoek moeten gaan naar alternatieven.
  3. Wat ik zie is dat veel mensen blijven zoeken in een oorzaak bij therapeuten en artsen. Dit is natuurlijk stap 1 uitsluiten dat er iets ernstigs aan de hand is. Wanneer dit niet het geval is dan heeft het geen zin meer om van therapeut naar therapeut te lopen. Dat gaat je niets opleveren… De oplossing zal je vinden in jezelf. Niet kijken naar je klachten, maar kijken naar de mogelijkheden.

Het heeft geen zin om te doen wat je altijd al deed...

Op het moment dat je bovenstaande gewoontes blijft uitvoeren, kan jouw lichaam niet herstellen. Je zit als het ware vast in een patroon wat jouw klachten in stand houdt. De vicieuze cirkel.

Nu denk jij waarschijnlijk, heel leuk Marleen, fijn dat je dat verteld, maar wat nu? 

De basis om weer grip te krijgen op jouw chronische klachten zit hem in het zelf willen. Jij moet besluiten dat je er klaar mee bent en het anders wilt gaan doen. 

Jij moet actie gaan ondernemen. 

Wanneer jij inziet dat jij de sleutel bent in de oplossing, pas dan ga je effect behalen. Jij moet het doen, niet je arts, therapeut, een medicijn of een supplement…

Luie mensen die een wonderdokter zoeken hebben niets aan deze informatie… Sorry no sorry

Ben jij bereid eens kritisch naar jouw eigen leven te kijken?