fbpx

Zadencracker voor lunch

lunch-Zadencracker

Zadencracker voor lunch

De grote hitte is afgenomen, de regen is weer door ons landje getrokken en ons huis is afgekoeld. Tijd om de oven weer aan te zetten…. Dit keer voor crackers, gemaakt van zaden en pitten. Heerlijk voedzaam en goed te combineren. Bij een salade, soep of alleen cracker bij de lunch.

Zelf zadencrackers zijn makkelijk te maken en super gezond. Je moet alleen wel even geduld hebben tot ze uit de oven komen en afgekoeld zijn… Maak daarom gerust 2 bakplaten vol (2x het recept), want je kunt ze in een luchtdichte verpakking ongeveer 2 weken bewaren.

Het recept voor 1 bakplaat:

– 70 gram ongebrande pompoenpitten

– 70 gram ongebrande zonnebloempitten

– 80 gram ongebrand sesamzaad

– 80 gram chiazaad

– 250 ml water

– ¼ theelepel Keltisch zeezout, en extra om over de crackers te strooien

Bereiding:

Verwarm de over voor op 150 graden.

Mix alle ingrediënten, met uitzondering van het water, door elkaar. Voeg het water toe en laat een paar minuten staan. Mix alles nogmaals goed door elkaar en kijk of er op de bodem geen water meer staat. Is dit nog wel het geval voeg dan wat extra chiazaad toe.

Bedek je bakplaat met bakpapier en verdeel het zadenmengsel over de bakplaat in 4 delen. Zorg dat het mengsel niet dikker ligt dan 5 mm. Strooi er nog wat extra Keltisch zeezout over en schuif de bakplaat de oven in. Bak 35 minuten en draai dan de zadencrackers om. Bak de andere kant nogmaals 25 minuten. Controleer of ze stevig zijn, de randjes mogen iets verkleurd zijn.

Laat de crackers volledig afkoelen, breek ze in stukken en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Tips:

Tip 1: gebruik dit recept als basisrecept. Je kan zongedroogde tomaatjes toevoegen, knoflook, rozemarijn, en nog veel meer!

Tip 2: Keltisch zeezout bevat naast natrium vele verschillende mineralen, heb je dit niet in huis gebruik dan zeezout of een kruidenzout.