fbpx

Voeding voor jouw immuunsysteem

Voeding voor jouw immuunsysteem

met 3 praktische tips

In het jaargetij van ziektekiemen die rondwaren in de lucht is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. 

 

Misschien ken je het wel kwakkelend de winter door, telkens opnieuw verkouden, of continu niet lekker in je vel. Snel vermoeid, verstopte holtes en loopneus zonder dat er echt iets ernstigs aan de hand is. Helaas is dat voor vele mensen ‘normaal’, maar is dat eigenlijk wel normaal?

 

Of misschien nog wel gevaarlijker je bent echt NOOIT ziek, ook dat kan een teken zijn dat je immuunsysteem niet optimaal werkt.

immuunsysteem

Kortom wat is nu eigenlijk gezond en hoe kan je zorgen dat je immuunsysteem optimaal gevoed wordt. Lees verder voor een 3 waardevolle tips op je immuunsysteem te voeden!

 

Allereerst wil ik nog even ingaan op wat normaal is. Het is namelijk normaal om af en toe last te hebben van een griep (en met koorts op bed te liggen) of een fikse verkoudheid die ook weer overgaat.

Wat niet normaal is, is dat een verkoudheid de hele winter duurt of dat je er weken last van hebt. Het is ook niet normaal als je echt NOOIT een keer geveld door een griep in bed ligt. Eens in de zoveel jaar ga je gewoon een keer voor de bijl. Dat is heel goed voor je systeem, door de koorts die je dan krijgt worden namelijk alle virussen en ziektekiemen die in je lichaam zitten goed opgeruimd. Daarna kan je er weer tegenaan.

Hoe zorg je nu voor een optimaal werkend immuunsysteem?

Een heleboel factoren zijn daarop van invloed en in deze blog ben ik dan ook zeker niet volledig. Maar laten we beginnen met 3 tips die je gelijk kan toepassen.

Tip 1: Zorg dat je voldoende vitamine C binnen krijgt.

Het lijkt misschien een open deur maar het is zo belangrijk. Vitamine C is misschien wel het belangrijkste stofje om je systeem te ondersteunen in deze periode. Dus juist in de winter is het extra belangrijk om te zorgen dat je fruit inname op peil is. Neem dus een keer de kiwi, pers zelf je sinaasappelsap of eet een mandarijn en ondersteun jouw immuunsysteem.

Wist je dat groenten ook een goede bron zijn van vitamine C? Denk hierbij aan spruitjes, broccoli en boerenkool!

Wist je dat Appel en Banaan weinig vitamine C bevatten?

Tip 2: Zorg voor voldoende Vitamine D

In de winter is de zon niet sterk genoeg in ons kikkerlandje op de aanmaak van vitamine D te stimuleren, het feit dat we daarnaast ook in een dikke jas lopen helpt ook niet mee ;-) 

 

Daarom is het belangrijk in de winter te zorgen voor voldoende bronnen van vitamine D in bijvoorbeeld je voeding. In vette vis zoals zalm, forel of haring zit vitamine D3 en die wordt goed opgenomen door jouw lichaam. 

 

Eet je geen vis dan heb je ook in paddenstoelen een goede bron van vitamine D2, deze wordt minder goed opgenomen, maar is zeker een goed alternatief. Denk hierbij aan shitake, portobello of de witte champignon. Let daarbij wel op dat de paddestoel vers is en van UV licht of de zon heeft kunnen genieten in het groeiproces, anders heeft hij de vitamine D niet kunnen aanmaken.

Zorg daarnaast dat je de komende zomer een grote voorraad vitamine D aanmaakt in je systeem door de zon! Elke dag tussen 12 en 15 uur 15-30 minuten in de zon is een minimum voor jouw vitamine D aanmaak, liefst nog meer (zorg dat je niet verbrand, maar smeer liever geen zonnebrand, bouw het dus rustig op). Deze reserve helpt je namelijk de winter door, want de zon is toch echt de belangrijkste leverancier voor deze krachtige vitamine.

Tip 3: Ontstress!!!

Stress zet jouw immuunsysteem op een lager pitje, het is dus van levensbelang dat jij jouw leven in balans krijgt. Stress in welke vorm dan ook, op het werk, in je thuissituatie, chronische klachten die jou onder druk zetten. Al die factoren zorgen dat je immuunsysteem op een laag pitje wordt gezet. Overleven en de stressfactoren de baas blijven is voor jouw lichaam namelijk belangrijker dan die onbenullige ziektekiemen te bestrijden.

 

Pas als de ziektekiemen een grote bedreiging vormen wordt dat het belangrijkste en veel te laat slaat jouw immuunsysteem aan om alsnog de ziektekiemen aan te vallen. Hierdoor wordt je veel zieker dan eigenlijk had nodig was. 

 

Ontspanning is dus van levensbelang! Gelukkig kan je daar vandaag mee beginnen. Start eens met de 3 minuten ademruimte. Hoe dat gaat lees je hieronder.

  1. Neem de eerste minuut de tijd om te voelen hoe het met je gaat, wat denk je, wat voel je, welke emoties ervaar je en wat geeft je lichaam aan.
  2. De 2de minuut staat in het teken van je adem. Laat alles even los en focus je op je adem. Je hoeft niets te veranderen, alleen maar ademen.
  3. De 3de minuut verruim je je aandacht weer naar je lichaam en geest en stel je jezelf de vraag. Wanneer ik goed voor mezelf zal zorgen wat kan ik dan NU doen?

En dan komt het belangrijkste, Zorg ook ECHT goed voor jezelf!!!

Op welk vlak kan jij nog wat extra voor jouw immuunsysteem zorgen?

Liefs Marleen

Neem de Eerste Stap naar een Sterk Immuunsysteem

Ben je klaar om de kracht van vitaal leven te ontdekken? Laten we samen op weg gaan naar een energieker, gezonder en meer vervuld leven. Als jouw toegewijde vitaliteit coach sta ik klaar om je te begeleiden op deze reis naar jezelf.

Neem vandaag nog contact met me op en ontdek hoe vitaliteit coaching jouw leven kan transformeren. Het is tijd om je levensenergie te omarmen, je immuunsysteem te versterken en de beste versie van jezelf te worden. Jouw reis begint hier!