fbpx

Tsukemono

Tsukemono

 Samen met Harry sluit ik me aan bij een workshop bij Peter van Berckel. We gaan leren hoe we op zijn Japans snelle groente fermentaties kunnen maken, Tsukemono. Ons wacht een warm welkom in een prachtig huis met karakter en een heerlijk tuin daarachter. De kruidenthee staat klaar en Peter verteld gepassioneerd over Japanse gerechten, de gezondheid voor je darmen en legt uit wat Tsukémono nu eigenlijk is:

Tsukemono: iets wat met zout ingewreven wordt, of ondergedompeld word in een zoute vloeistof.

Dan lekker aan de slag, iedereen maakt een ander gerechtje en aan het einde van de middag mogen we gezamenlijk alles heerlijk opeten. Zelf mocht ik een gele biet en appel pickle maken en Harry kreeg de opdracht om de gemepte komkommer pickle te maken. Zie de foto, vooral dat meppen lag hem wel ;-) Als zijn buurvrouw kreeg ik regelmatig een lading gespetterde komkommer over mij heen… Mocht je het thuis gaan doen, tip loop even naar buiten…

In Japan eten ze bij elke maaltijd Tsukemono of een pickle zoals we het in Nederland noemen. Heel gezond, want door het (korte) fermentatie proces krijgen de goede bacteriën de kans om te vermenigvuldigen. Zo maak je, je eigen probiotica. Hoe gezonder je darmen hoe beter jij je voelt. We kunnen dus nog een voorbeeld nemen aan die Japanners. Zelf was mijn kennis zeer beperkt qua fermenteren, maar nu met een pickle pers in huis gaat daar verandering in komen!

Met de pickle pers is een manier om te fermenteren, de variatie tussen de verschillende methodes is het beste. Elke fermentatie geeft weer andere probiotica voor je darmen. De combinatie van alles is het mooiste voor je darmen. Bij mij heeft het in ieder geval een virus aangewakkerd. De eerste methode blijkt erg makkelijk en is ook nog eens erg lekker. Dit smaakt naar meer!

tsukemono Peter van Berckel
tsukemono