fbpx

Tijd voor keuzes

Tijd voor keuzes

Tijd voor keuzes, een week is zo voorbij 168 uur, slecht 24 uur per dag. Prioriteiten stellen is een must, mijn prioriteit is eten, dat is niet altijd makkelijk. Werk, zorgen voor je gezin, huishouden, boodschappen eten maken, sporten, familie en vrienden noem het maar op. Vele activiteiten die allemaal in de week moeten passen. Een aantal hiervan komen dagelijks terug. Neem nu dat eten: Wat komt er op tafel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Wat zijn de tussendoortjes en wat is er te drinken. Hoeveel tijd is er over voor het eten maken en opeten.

Tijd voor keuzes

Ieder maakt zo zijn eigen keuzes en niets is daarmee goed of fout. Mijn keus is om eten bereiden en eten opeten een hoge prioriteit te geven. Zo staat de maaltijd centraal in ons gezin en nemen we de tijd om dit op te eten. We hebben eetbare planten in de tuin staan en ook een groente tuin die verzorgd moet worden en waar de kinderen meehelpen met oogsten. Vooral bij aardbeien en bessen plukken heb ik altijd veel hulp. De heerlijke verse groentes verwerk ik vervolgens in soepen, salades, smoothies en allerlei gerechten. Al met al neemt het eten dus best veel tijd in beslag. Zeker als je ook de verzorging van groente tuin, boodschappen doen en bereiden van de maaltijden meerekent.

Hoe doe ik dat dan? Allereerst goed proberen te plannen. Zelf je eten maken zonder pakjes en zakjes kost vaak net even wat meer tijd…. Daar probeer ik dan slim mee om te gaan. Soep kook ik bijvoorbeeld in een grote pan. Liefs zo’n lekker dikke maaltijd soep die gemakkelijk en voedzaam is. Heerlijk om op te warmen na een dag werken. Dan is er altijd nog wat over voor die dag erna als lunch of avondeten. Zelfgemaakte soep kan luchtdicht verpakt in de koelkast prima een week bewaren, dus een paar dagen later kan de soep ook nog prima geserveerd worden.

Sla, rucola en kruiden haal ik uit eigen tuin. Het plukken en schoonmaken kost net iets meer tijd dan een pakje uit de supermarkt pakken. Daarom probeer ik hier ook meer te plukken dan ik nodig heb voor die dag. Ik maak alles al schoon en zet wat ik over heb in de koelkast voor de volgende de dag. Hierbij bespaar ik de volgende dag weer de helft van de tijd. Mocht je gaan overwegen om rucola in je tuin te zetten, houd er rekening mee dat het goed uitzaait, mislukken kan dus bijna niet. De jaren daarna kan je genieten van overal rucola, onkruid rucola kan je na het wieden gelijk in de salade bak stoppen. Zelf heb ik mijn overdaad aan rucola maar omarmt. Onkruid groeit er toch, laat het dan maar eetbaar zijn, op deze manier heeft dit een waarde.

Eten bereiden doe ik in grote porties, alles wat over is bewaar ik luchtdicht. Zadencrackers bijvoorbeeld deze zijn ook prima 2 weken houdbaar. Echter zijn ze altijd veel eerder al op…. Maar goed dat is weer wat anders. Invriezen is ook een goede optie. Heb je echt teveel gemaakt en krijg je het deze week niet meer op, vries het in en je hebt een ander moment een makkelijke maaltijd. Of een overdosis aan groente in de tuin gaat ook de vriezer in voor een later moment.

Het makkelijkste vind ik toch nog om alles wat over is bij de avondmaaltijd te verwerken tot de salade voor de volgende dag. Zo kom ik makkelijker aan voldoende groente op een dag en ik ben snel klaar voor mijn lunch. Zo eet ik minder brood, meer groentes en ik maak het mezelf makkelijk. Win-win!

Nu kom ik bij mijn punt. Ja een dag heeft maar 24 uur, dat is misschien kort. Stel daarom je prioriteiten! Maak keuzes en accepteer dat je niet alles perfect kan doen. Vervelend, dat weet ik, wel de realiteit. Tenminste als je niet met een burn-out thuis wilt zitten. Ik kies voor goede kwaliteit eten, dat betekend dat ik het stofzuigen wel eens een dag uitstel. Of een keer niet ga sporten, ik heb immers al in de tuin gewerkt. Ik kan niet alles, dus ik kies wat ik wel doe en wat ik niet doe. Heel bewust zodat ik met een goed gevoel kan zeggen, mijn huis is niet helemaal schoon, maar ik heb wel een lekkere en gezonde maaltijd voor je. Zodat je goed kan groeien, sterk blijft en met energie weer aan de slag kan. Met die energie kan ik in theorie alsnog mijn huis schoonmaken….. of even lekker met de kinderen spelen, ook dat is een keuze!

Wil jij ook grip krijgen op je prioriteiten, leren om keuzes te maken, zodat je beter in balans komt en makkelijker gewoon, gezond en lekker kan genieten. Neem dan contact met mij op voor een gratis telefonisch consult en gaan we samen opzoek naar jouw mogelijkheden.

Tijd-voor-keuzes
tijd-voor-keuzes