Superfood Oregano
De Italiaanse keuken is 1 van mijn favorieten, ik kan intens genieten van de heerlijke kruiden die ze gebruiken. Neem nu Oregano, een superfood die je gewoon op het balkon of in je tuin kunt kweken. Eigenlijk zou je Oregano of wilde marjolein op doktersrecept moeten krijgen ;-). Oregano werkt ontstekingsremmend en dit kruid barst van de anti-oxidatieve kracht. Kortom het strijd hard tegen het kwade in je lichaam. Nu eten we natuurlijk geen 100 gram oregano per dag, dus de resultaten van een lepeltje oregano kruiden zullen niet gelijk je longontsteking verhelpen. Echter het blijkt dat wanneer je een kruidenmix van anti-oxidante kruiden toegevoegd aan het eten dat je bloedsuiker veel stabieler blijft. Dat is dan weer mooi meegenomen!
Gebruik oregano lekker als smaakmaker in pastasauzen, bij courgettes, paprika en aardappelen en je hebt gelijk een Mediteraans tintje in huis. Komt dat weer mooi uit zo na de vakantie ;-)
Of probeer eens deze bloemkoolpizza, een recept waar hier in huis regelmatig van gesmuld wordt. Deze slowfood pizza is rijk aan groentes en ook nog eens super lekker!
Ingrediënten, voor 3-4 personen:
– Een kleine bloemkool
– Havermeel (of gemalen havermout)
– Italiaanse kruiden met o.a. oregano ! of vers zo uit de tuin
– 1 ei of eetlepel psyllium vezels
– Blikje tomaten puree
Bovenop de pizza is naar eigen inzicht in te delen, kies bijvoorbeeld voor :
– Courgette, Ui, Olijven, Paprika, (geiten)kaas of gistvlokken
– Na het bakken in de oven grote hand rucola erover strooien en olijfolie sprenkelen
Bereiding:
Snij de bloemkool in roosjes en stoom of kook tot hij beetgaar is. Laat iets afkoelen en doe hem in een bak, pureer tot moes en voeg het ei en in gedeeltes het havermeel toe, tot je een kneedbaar deeg hebt. Laat minimaal 15 minuten staan, mag ook langer.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Kneed het deeg nog een keer door en maak er ballen van, ik maak meestal meerdere kleine pizza’s een stuk of 6. Rol de ballen uit tot een pizza op een plaat met wat meel zodat hij niet blijft vastplakken. Leg 10 minuten in de voorverwarmde oven. Intussen snij je de groentes voor bovenop de pizza.
Beleg de bodems met eerst de tomatenpuree, daarover de kruidenmix, je favoriete groentes en kaas of gistvlokken. Zet nogmaals in de oven voor ongeveer 12 minuten, totdat de pizza’s mooi gaar zijn met een krokante bodem.
Vlak voor serveren nog rucola toevoegen en olijfolie over sprenkelen. Eet smakelijk!