Motivatie en smoesjes

Motivatie en smoesjes

“De een danst in de regen, de ander wordt nat.” Dat nat worden is me vandaag regelmatig gelukt… Het dansen had ik wat meer moeite mee. Wat is de lente en zomer toch voorbij gevlogen en wat was het fijn! Nu dus regen, goed voor de natuur, de tuin en alles, ja dat weet ik. Vandaag had ik er alleen geen zin in… Dus nu zit ik een verhaal te schrijven over de regen, zodat ik niet buiten hoef hard te lopen… Haha gelukkig kan ik nog om mijzelf lachen ;-) Zo maar even mijn yoga mat uitrollen en lekker binnen mijn training voor vandaag doen…

Smoesjes, smoesjes en smoesjes ik ben er een kei in om ze te verzinnen. Gelukkig kan ik ook mijzelf een schop onder de kont geven en alsnog zorgen dat ik mijn doel bereik. Want dat is het, met een doel voor ogen weet je waar je het voor doet! Ik wil vooral lekker in mijn vel zitten. Door te bewegen zorg ik dat ik me veel beter voel! Dus lekker gaan wandelen, hardlopen of een yogatraining doen geeft mij voldoening. Ik moet alleen wel die drempel over.

Heb jij nu ook last om die drempel over te gaan, of weet je eigenlijk niet zo goed waar je kan beginnen? Laat mij je dan helpen. Ik weet een heleboel smoesjes ;-). Ik zal je er met een glimlach doorheen loodsen en je op het pad zetten naar een leefstijl die voor jou werkt. Waar sta jij over 6 maanden?

Ps. Mocht je nog tips willen over gezond en lekker eten? Vraag mijn e-book aan en ik help je alvast een stuk op weg https://www.gewoongewoon.nl/vullen-of-voeden-ebook/

Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds

Struinen tussen de bolletjes wol, lappen stof en garen. Stickers, papier en alles wat je nodig hebt om leuke dingen te maken. Dat is het Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds. Ik ga opzoek naar wol, ringen en knopen voor de dromenvangers die we op de DayRetreat gaan maken. De kosten zijn laag doordat alle spullen die er liggen gedoneerd zijn. De opbrengst gaat naar het Diabetes Fonds, win-win dus!

Mieke vind je in de kraam met bloemstukken, waar met allerlei materiaal prachtige bloemstukken gemaakt worden. Kalebassen zijn er ook en wie weet wat voor creatiefs er dit jaar weer tussen staat. Voor mij is het elke keer een verrassing. De opbrengst van de bloemstukken wordt gedoneerd aan het Diabetes Fonds.

Harco hoveniers zelf ontbreekt natuurlijk ook niet. Bij Harry kan je terecht voor alle vragen over een duurzame en eetbare tuin. Hij kan uren praten over een gezonde bodem en hoe je ervoor kan zorgen dat je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt in je tuin. Vragen over Zorgkwekerij Harcohof kan hij ook beantwoorden.

Er is een terras, koffie thee en wat lekkers te krijgen dus laten we hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn komend weekend.

Vrijdag en zaterdag 27 en 28 september van 10-17 uur is het dus, het Handwerkfestijn van het Diabetes fonds bij Harco Hoveniers in Hoevelaken.

Twee weken later is de DayRetreat op dezelfde locatie. Wel met een totaal andere sfeer en veel meer rust. Prachtig om te zien hoe een terrein voor zoveel verschillend doelen gebruikt kan worden.

Op zaterdag zal ik er zelf ook rondlopen, zo’n evenement wil je natuurlijk niet missen! Mocht je nog vragen hebben kan je me altijd opzoeken, zie je me niet? Loop dan naar de stand van Harry, hij weet me te vinden ;-). Heb je vragen over het DayRetreat Herfst, leefstijl coaching, gezonde voeding of wil je mij gewoon een keer ontmoeten, kom dan gezellig langs!

Tot zaterdag!

Handwerkfestijn diabetes fonds
pannenkoek

Pannenkoek

Vier generaties zitten aan een tafel, we hebben feest. Mijn ouders zijn 40 jaar getrouwd en dat mag gevierd worden. We zitten in een pannenkoekenhuis, heerlijk Nederlands en voor mij een traditie. Vroeger gingen we altijd als er iets te vieren was eten in het pannenkoekhuis van het dorp. Als er nu iets te vieren is denk ik nog steeds aan een pannenkoekhuis. Het gevoel wat dit bij me oproept is zo puur, ik kan daar oprecht van genieten.

Toch krijg ik van die pure pannenkoek pijn in mijn buik… ik kan niet tegen koemelk en ook veel tarwe vindt mijn lichaam niet fijn. Gelukkig is er vaak wel een plantaardige melk en zelfs een glutenvrij beslag en zo wordt het etentje ook weer een feestje voor mij. Hoe mooi is het dat de oude traditie een klein beetje wordt aangepast, op deze manier past hij nog steeds in mijn leven. Zo kan ik nog steeds genieten van die heerlijke pannenkoek en vooral ook de sfeer die daaromheen hangt.

Een gezonde leefstijl heeft niets te maken met alles opgeven wat je lekker vind. Voor mij gaat een gezonde leefstijl over aanpassingen maken in de bekende patronen. Keuzes maken die gezonder zijn, zonder daarvoor alles te laten. Lekker eten, gezond eten en vooral ook genieten van je eten kan prima hand in hand gaan. Had ik gekozen voor de pannenkoek vol tarwe en koemelk dan had ik de dag daarna me extreem moe gevoeld. Zo’n gevoel dat je niet vooruit te branden bent, nergens zin in en extreem lui. Door de keus te maken voor aangepast beslag, had ik de volgende dag gewoon de energie die ik van mezelf gewend ben. Daar wordt ik dan weer blij van ;-)

Leren om jezelf te voeden, keuzes te kunnen maken en te luisteren naar je lichaam, dat is wat ik doe. Dat is waar ik jou mee kan helpen. Vul niet alleen je lichaam, maar voedt het ook!

Tsukémono

 Samen met Harry sluit ik me aan bij een workshop bij Peter van Berckel. We gaan leren hoe we op zijn Japans snelle groente fermentaties kunnen maken. Ons wacht een warm welkom in een prachtig huis met karakter en een heerlijk tuin daarachter. De kruidenthee staat klaar en Peter verteld gepassioneerd over Japanse gerechten, de gezondheid voor je darmen en legt uit wat Tsukémono nu eigenlijk is:

Tsukémono: iets wat met zout ingewreven wordt, of ondergedompeld word in een zoute vloeistof.

Dan lekker aan de slag, iedereen maakt een ander gerechtje en aan het einde van de middag mogen we gezamenlijk alles heerlijk opeten. Zelf mocht ik een gele biet en appel pickle maken en Harry kreeg de opdracht om de gemepte komkommer pickle te maken. Zie de foto, vooral dat meppen lag hem wel ;-) Als zijn buurvrouw kreeg ik regelmatig een lading gespetterde komkommer over mij heen… Mocht je het thuis gaan doen, tip loop even naar buiten…

In Japan eten ze bij elke maaltijd Tsukémono of een pickle zoals we het in Nederland noemen. Heel gezond, want door het (korte) fermentatie proces krijgen de goede bacteriën de kans om te vermenigvuldigen. Zo maak je, je eigen probiotica. Hoe gezonder je darmen hoe beter jij je voelt. We kunnen dus nog een voorbeeld nemen aan die Japanners. Zelf was mijn kennis zeer beperkt qua fermenteren, maar nu met een pickle pers in huis gaat daar verandering in komen!

Met de pickle pers is een manier om te fermenteren, de variatie tussen de verschillende methodes is het beste. Elke fermentatie geeft weer andere probiotica voor je darmen. De combinatie van alles is het mooiste voor je darmen. Bij mij heeft het in ieder geval een virus aangewakkerd. De eerste methode blijkt erg makkelijk en is ook nog eens erg lekker. Dit smaakt naar meer!

tsukemono
tsukemono Peter van Berckel
salade-voor-lunch

Salade voor lunch

Daar zit ik dan tijd voor lunch, ik heb een half uur dat zou toch ruim genoeg moeten zijn. Uit mijn tas vis ik een bak met salade. Gisteren al klaargemaakt met de restjes van het avondeten. Ik weet dat dit me goed gaat smaken. Rustig begin ik te eten. Kauw elke hap goed, met de rauwkost heb je ook geen keus ;-) en geniet. 30 minuten later is mijn bak net leeg en mijn pauze al weer voorbij… Een salade eten is wel even wat anders dat een paar boterhammen, gelukkig voedt het mijn lichaam en kan ik er optimaal van genieten.

Regelmatig krijg ik de opmerking, “van een salade kan je toch niet leven.” Steevast is mijn antwoord dan heb je nog geen goede salade gegeten. Het mooie namelijk van zo’n bak met groentes is dat je er alles in kwijt kan. Je kan eindeloos variëren en uiteindelijk geeft dat veel meer voldoening!

Wat stop je er dan in??? Die vraag is wat moelijker te beantwoorden, vooral omdat de keus zo groot is. Van restjes van het avondeten tot een salade die je speciaal maakt voor de lunch het kan allemaal. Één ding is wel duidelijk, niet alleen sla met een beetje komkommer en tomaat, maar juist een klein beetje sla (of helemaal niet) en heel veel in stukjes gesneden groentes, eventueel wat fruit, noten, zaden, pitten en wat je verder nog voorhanden hebt. De restjes uit de wok, pastasaus of curry doen het ook erg goed op een bedje van sla. Ben je gelijk goed duurzaam bezig doordat je niet meer hoeft weg te gooien.

Vanuit mijn groente tuin pluk ik 2x per week een variatie aan bladgroen. Dit is heel divers van andijvie, krulsla, rucola, veldsla, rode melde, spinazie, koolbladeren en snijbiet net wat er op dat moment in de tuin staat. Liefst verschillende soorten gemixt, ik maak het schoon snij het alvast wat fijn en zet het in een bak in de koelkast. Wanneer ik de salade maak hoef ik dus alleen nog even een hand met voorgesneden sla te pakken en de restjes van het avondeten erop te leggen. Een heerlijk walnootolie of sesamolie erover, wat kruidenzout en tuinkruiden erbij en klaar is Marleen. Ik mag dan misschien wel voor gezonde voeding zijn, ook mijn tijd is schaars en gemak dient de mens. Maak het gemakkelijk en lekker om gezond te eten en je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is.

Wanneer jij nu denkt, jij hebt makkelijk praten, jij weet al hoe alles moet en ik heb geen idee. Dan nodig ik je uit om eens met mij te komen praten. Ook jij kan leren hoe jij je lichaam kan voeden met lekker en gezond eten. Jij verdient het om weer energiek in het leven te staan en te stralen! Laat mij je helpen, tot snel!

Stop en Luister!

Samen met 3 oud collega’s kijken we een filmpje over een gestoorde professor die een medicijn wil uitvinden. Na een keiharde gil, gaat er een deur open met daarachter een donkere kamer. We moeten opzoek naar een lichtknopje hoor ik iemand zeggen en ja hoor het licht gaat aan, de noodstop was ingedrukt… Einde spel, dat was nu net niet de bedoeling. Na 1 minuut escape room staan wij weer buiten. Gelukkig mochten we het nogmaals proberen en dit keer starten we met licht in de kamer. Kijk dat is nog eens een vooruitgang! Dat licht bleek echter wel een dingetje, elke keer als we een opdracht goed hadden viel het uit… Dit leverde hilarische beelden op, die erop neer komen dat ik 1 hele dappere oud collega heb en de andere 3 heel dapper op veilige afstand hebben ondersteund, haha. Bedankt lieve collega’s voor 9,5 jaar top samenwerking ik ga jullie missen!

Die noodstop in het spel zou toch ook best handig zijn in je eigen leven. Op het moment dat je echt geen uitweg meer ziet druk je op de noodstop. Gaat het licht aan en kan je rustig bekijken wat er speelt. Met een nieuw perspectief overzie je de situatie en vanuit daar kan je weer verder. Of eigenlijk is het nog mooier als je de noodstop niet nodig hebt, maar al eerder signalen opgepakt hebt die je doen beseffen dat er iets moet gebeuren.

Je lichaam heeft wel een noodstop, dat is de burn-out. Je kan letterlijk niets meer, je kan niet meer opstaan en bent helemaal opgebrand. Iets wat niet goed is voor je lichaam en ook niet aan te raden is om meerdere keren in je leven te ondergaan. Hoe mooi zou het zijn als je kan leren om te luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Dat je weet wat het tegen je zegt en wat je ermee kan doen.

Nekklachten, hoofdpijn, buikpijn, oververmoeidheid, prikkelbaarheid; allemaal signalen van je lichaam. Wat als fysiotherapie niet helpt, de klachten elke keer terug komen of je telkens op een andere plek klachten krijgt? Wat wil je lichaam jou vertellen? Wat is de boodschap achter de pijn?

Wil je dat weten? Dan zit je bij mij goed. Ik kijk met jou samen naar het totaal plaatje, krijgt je lichaam de goede voeding. Krijgt je lichaam en je geest voldoende rust en ook uitdaging? Zorg jij wel goed voor jezelf? Alles telt mee en alleen als je het complete plaatje bekijkt, kan je weer in balans komen. In balans in je lichaam en kan je gaan luisteren naar het fluisteren van je lichaam!

Wil jij ook leren luisteren naar je lichaam? Neem contact met mij op en we kijken samen naar de mogelijkheden!

luister-naar-je-lichaam
oregano

Superfood keukenkruid Oregano

De Italiaanse keuken is 1 van mijn favorieten, ik kan intens genieten van de heerlijke kruiden die ze gebruiken. Neem nu Oregano, een superfood die je gewoon op het balkon of in je tuin kunt kweken. Eigenlijk zou je Oregano of wilde marjolein op doktersrecept moeten krijgen ;-). Oregano werkt ontstekingsremmend en dit kruid barst van de anti-oxidatieve kracht. Kortom het strijd hard tegen het kwade in je lichaam. Nu eten we natuurlijk geen 100 gram oregano per dag, dus de resultaten van een lepeltje oregano kruiden zullen niet gelijk je longontsteking verhelpen. Echter het blijkt dat wanneer je een kruidenmix van anti-oxidante kruiden toegevoegd aan het eten dat je bloedsuiker veel stabieler blijft. Dat is dan weer mooi meegenomen!

Gebruik oregano lekker als smaakmaker in pastasauzen, bij courgettes, paprika en aardappelen en je hebt gelijk een Mediteraans tintje in huis. Komt dat weer mooi uit zo na de vakantie ;-)

Of probeer eens deze bloemkoolpizza, een recept waar hier in huis regelmatig van gesmuld wordt. Deze slowfood pizza is rijk aan groentes en ook nog eens super lekker!

Ingrediënten, voor 3-4 personen:

– Een kleine bloemkool

– Havermeel (of gemalen havermout)

– Italiaanse kruiden met o.a. oregano ! of vers zo uit de tuin

– 1 ei of eetlepel psyllium vezels

– Blikje tomaten puree

Bovenop de pizza is naar eigen inzicht in te delen, kies bijvoorbeeld voor :

– Courgette, Ui, Olijven, Paprika, (geiten)kaas of gistvlokken

– Na het bakken in de oven grote hand rucola erover strooien en olijfolie sprenkelen

Bereiding:

Snij de bloemkool in roosjes en stoom of kook tot hij beetgaar is. Laat iets afkoelen en doe hem in een bak, pureer tot moes en voeg het ei en in gedeeltes het havermeel toe, tot je een kneedbaar deeg hebt. Laat minimaal 15 minuten staan, mag ook langer.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Kneed het deeg nog een keer door en maak er ballen van, ik maak meestal meerdere kleine pizza’s een stuk of 6. Rol de ballen uit tot een pizza op een plaat met wat meel zodat hij niet blijft vastplakken. Leg 10 minuten in de voorverwarmde oven. Intussen snij je de groentes voor bovenop de pizza.

Beleg de bodems met eerst de tomatenpuree, daarover de kruidenmix, je favoriete groentes en kaas of gistvlokken. Zet nogmaals in de oven voor ongeveer 12 minuten, totdat de pizza’s mooi gaar zijn met een krokante bodem.

Vlak voor serveren nog rucola toevoegen en olijfolie over sprenkelen. Eet smakelijk!

Nekpijn, avocado en broccoli

Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn nek of rug. Ik ook, vooral als ik een dag veel heb gezeten. Stilzitten daar ben ik niet voor gemaakt. Best lastig aangezien het grootste deel van mijn werkende leventje vrij passief is. Die hersens worden wel aan het werk gezet, maar de spieren, toch iets minder… Daarom deel ik met jou mijn tips om hier mee om te gaan.

Af en toe een beetje last van je spieren is natuurlijk helemaal niet erg. Echter wanneer het elke keer terug komt wordt dit een heel ander verhaal. Helaas hoor ik veel te vaak dat mensen af en aan naar de fysiotherapeut gaan om hun nek los te laten maken. Wanneer klachten elke keer terugkomen is het verstandig om verder te kijken. Waar ligt de oorzaak?

Vaak heeft het te maken met leefstijl, weinig bewegen en onvoldoende volwaardige voeding zorgen voor een lichaam wat minder belastbaar is. Je bouwt gemakkelijk spanning op in je spieren. Alleen losmaken van die spieren is dan niet voldoende. Breder kijken is dan een noodzaak geworden. Hier alvast een paar tips:

Tip 1: Zorg voor voldoende beweging tussendoor in je werkdag. De beste houding is elke volgende houding ;-)

Tip 2: Beweeg minimaal 1 uur per dag matig intensief tot intensief, specifieke oefeningen voor de nek en romp zorgen dat je makkelijker kan blijven zitten. Daarnaast is het goed om je hart en longen ook aan het trainen te zetten, bijvoorbeeld door een stuk hardlopen, een fikse wandeling, fietstocht of de tuin omspitten.

Tip 3: Drink voldoende water of kruidenthee!

Tip 4: Eet magnesium rijke voeding. Magnesium helpt bij het ontspannen van je spieren, daarnaast wordt het in meer dan 300 processen in je lichaam gebruikt. Heb je last van stress op je werk? Slaap je slecht? Ook dan kan wat extra magnesium geen kwaad.
Magnesium zit onder andere in spinazie, boerenkool, noten, avocado’s, bananen, broccoli, zeewier, linzen, kikkererwten en havermout.

Tip 5: Neem de tijd voor een meditatie. Bewust afstand nemen van je werk, geeft rust en vaak ook meer helderheid.

Tip 6: Zorg voor voldoende slaap

Een gezond leven hangt af van vele factoren, bovenstaande zijn zeker niet de enige. Balans tussen dit alles zorgt voor minder fysieke en mentale klachten. Door mijn kennis vanuit de fysiotherapie en de orthomoleculaire therapie kan ik het totaalplaatje maken. Ik kan jou weer de regie terug geven over je eigen lichaam. Zo hoef je niet het wiel zelf uit te vinden en kijk ik mee naar wat werkt in jouw leven. Advies op maat! Meld je aan en we gaan samen aan de slag naar gewoon, gezond genieten!

tips-voor-nekpijn
Zelf-ijs-maken

Zelf ijs maken

In de zomer kan ik intens genieten van een heerlijk bakje met ijs! Zo ook vandaag, een ijswinkel met daarin een hele reeks aan keus, de tijd nemen om de lekkerste smaak uit te kiezen. Vervolgens een bankje zoeken en daar de tijd nemen om echt te genieten van de heerlijke smaken van het ijsje. Het zonnetje op mijn huid en genieten.

Thuis probeer ik een voedingspatroon te hebben die mijn lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Wanneer ik dan een keer een dagje uit ben dan kan ik ook de keus nemen lekker te zondigen. Mijn leven totaal laten beïnvloeden door mijn eetgewoontes daar pas ik voor. Opzoek naar de juiste balans waar je ook bent, dat is de uitdaging.

Dat een ijsje niet gezond is dat week denk ik iedereen wel. Bomvol met suikers, zoetstoffen en vaak ook nog kleurstoffen en smaakversterkers. Niet echt mijn idee van een voedzame snack ;-). Prima voor een keer een dagje uit of op vakantie. Maar niet wekelijks en een bak ijs komt bij mij thuis niet in de vriezer.

Nu ben ik wel dol op ijs en kan daar intens van genieten. Dus de noodzaak op een alternatief te zoeken is zeker aanwezig. Gelukkig blijkt dit alternatief, extreem lekker, gemakkelijk te maken en ook nog eens gezond!

IJs van bevroren fruit!!! Echt ideaal en je kan eindeloos variëren. Ja in fruit zitten ook veel suikers, echter maken de vezels in het fruit veel goed. Zo voeden de stoffen in een banaan een goede bacteriestam in je darmen, het lijkt erop dat hoge concentraties van deze bacterie in staat is om obesitas te voorkomen en te behandelen. Eet je echter veel vetten daar kan deze bacterie niet tegen. Kortom een banaan is lekker zoet en heeft daarnaast ook een aantal mooie voordelen. Het stofje (fructo-oligosacchariden) zit ook in witlof, aardpeer, ui, prei, artisjok, asperge en yacón. Ga dus niet kilo’s bananen eten, zorg voor gevarieerde voeding.

Ik zal je de basis uitleggen voor het maken van fruitijs dan kan je daarna lekker zelf verder experimenteren. Snij een banaan in plakjes en stop ze in de vriezer voor ongeveer 3-4 uur, vries ook een handje frambozen in. Voordat je gaat eten pak je het bevroren fruit. Stop het in een bak en pureer het geheel tot een romige massa. Stop terug in de vriezer en geniet van je maaltijd. Op het moment van toetje haal je het ijs uit de vriezer, even goed roeren en eet smakelijk!!!

De eerste keer dat ik dit ijs at stond ik echt versteld van de rijke smaak! Heel eerlijk vind ik dit ijs zelfs lekkerder dan de gekochte variant met de hele lading suiker. Laat je dus niet afschrikken, trek de stoute schoenen aan en probeer eens iets anders. Gewoon gezond genieten!!!!

Vullen of Voeden

Lekkerbekkend sta ik voor mijn kast, ik heb zin in zoet, maakt niet uit wat. Ik moet en zal iets eten. De koekjes die in de kast staan zijn dit keer het slachtoffer. Waarom zou je stoppen bij 1, er is niemand die zegt dat ik er niet nog 1 moet nemen, dus nummer 2 en 3 en 4 verdwijnen ook uit het pak in mijn mond. Voor dat ik het weet zijn ze op en eigenlijk heb ik nog steeds geen voldaan gevoel.

Een uur later heb ik opnieuw trek, ik heb weer zin in zoet… Dit keer kan ik mezelf vermannen en maak een paar boterhammen met kaas om niet toe te geven. Ik neem me voor om minder te snoepen en ga een stuk wandelen om toch in beweging te blijven. Ik neem me stug voor om geen koekjes meer in huis te halen. Toch koop ik weer de koekjes, want als iemand op bezoek komt moeten er toch koekjes zijn. Het probleem echter is, als er 2 of 4 koekjes op zijn en het bezoek weg is. 1 keer raden wie de rest op eet….

Toen onze dochter 1 jaar oud was ben ik eens heel kritisch gaan kijken naar mijn eetpatroon. Zij mocht mee eten met wat er op tafel komt. Ben ik daar eigenlijk wel blij mee? Is dit wat ik mijn prachtige dochter wil voorschotelen? Het antwoord was nee… Ik dook in de wereld van suikers en kwam erachter dat er veel is wat ik niet wist. Overal is suiker aan toegevoegd en ik was verslaafd aan de suikers….

Ik besloot mezelf echt uit te dagen en het roer om te gooien, 3 maanden totaal geen suiker. Alles waar suiker in zat verdween in de prullenbak, ik kocht groente en fruit, pure producten en ging opzoek naar lekkere gerechten. Ik vond het moeilijk die eerste 2 weken, maar daarna werd het steeds makkelijker. Koken bleek niet moeilijk en langzaam veranderde mijn smaak waardoor fruit weer echt zoet ging smaken. Het mooie was, mijn eetbuien verdwenen en ik kreeg veel meer energie! Ik hoefde niet meer te snaaien tussendoor en kon makkelijke van ontbijt tot lunch zonder tussendoortjes. Geen slap gevoel, geen trillende handen en geen hoofdpijn… Iets wat ik nooit verwacht had.

Nu is mijn dochter inmiddels 5,5 jaar, we eten nog steeds suikerarm. We hebben geen koekjes in huis. Wel een lading aan fruit, gedroogd fruit, noten en spullen zodat ik altijd iets lekker kan maken als we daar zin in hebben. Ik voed mijn lichaam en dat van mijn gezin! Ik Zorg dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen en ik zorg daarnaast ook dat ik dit zelf ook binnen krijg. Wat voelt dat goed! Het mooie is, ik geniet nu echt van mijn eten, van alles wat we eten.

Mijn persoonlijke ervaring heb ik gesterkt met studies op het gebied van orthomoleculaire voeding. Dit heeft mijn kennis verdiept en mijn overtuiging gesterkt. Zorg dat je lichaam niet hoeft te vechten om te blijven functioneren, maar zorg door goede voeding dat je lichaam OPTIMAAL kan functioneren!

vullen-of-voeden
vakantie-voelen

Uit mijn hoofd, in mijn lichaam.

Nu eerst vakantie! Na het afronden van mijn “boek” is het eerst tijd voor vakantie. Mijn hoofd tot rust laten komen, weer terug zakken in mijn lichaam. Mijn hoofd neemt nog wel eens het roer over. Ik ben erg goed in denken en het voelen kan ik vakkundig wegstoppen.

Nu dus tijd voor voelen! Voelen waar ik nu sta, voelen waar ik naar toe wil. Voelen en genieten van mijn prachtige gezin en de helende natuur om mij heen.

Langzaam borrelt gedurende de dagen steeds meer het besef. Ik wil vrouwen helpen zichzelf te vinden, energie te vinden. Door bewust te bewegen en bewust te eten. Heel gewoon eigenlijk en tegelijk heel speciaal. Iedereen is anders en dat is juist zo mooi, daar geniet ik van! Alle kleuren op de wereld.

Rust vinden in jouw drukke leven, voeding vinden die je energie geeft. Zodat wij prachtige vrouwen kunnen stralen en die positieve energie weer kunnen doorgeven. Hoe mooi is dat!

Door mijn kennis vanuit de fysio en manuele therapie gecombineerd met orthomoleculaire therapie kan ik het totaal plaatje bieden. Beweging om het lichaam in balans te krijgen en voeding die de juiste voedingsstoffen geeft. Een krachtige tool die jou weer kan laten stralen!

Neem contact met mij op en we bespreken samen de juiste stappen voor jou.

Bramen energiebommetjes voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Ik zit op mijn knieën, mijn armen tussen de doornige takken en brandnetels door opzoek naar sappige bramen. Ik ben niet de enige die op voedseljacht is, vele vliegen en wespen doen zich tegoed aan het heerlijke fruit. Er is genoeg dus delen is in dit geval niet moeilijk. De overrijpe bramen zijn voor de insecten en ik pak de gave bramen die zo lekker smaken. Mijn zoontje helpt me met het zware werk, hij houd de bak vast waar de bramen in verzameld worden. Laat je nog wat over voor de rest vraag ik hem. Elke keer als ik een nieuwe hand vol met bramen in de bak stop is de bak weer leeg. Het tafereel van vroeger toen ik daar liep met mijn vader herhaald zich weer. Genieten!

De donkere wolk die boven ons hoofd hangt, laat plotseling zijn stortregen neervallen. Mijn zoontje rent naar binnen naar Omi, die hem daar opvangt met een handdoek en speelgoed waar hij zich mee kan vermaken. Ik besluit om in de stortregen verder te gaan met mijn zoektocht naar de bramen. Langzaam vult mijn bak nu dan toch met sappige bramen. Energie bommetjes die zo waardevol zijn. Energie bommetjes die mijzelf en mijn dierbaren voeden.

Met mijn achtergrond vanuit de orthomoleculaire therapie kijk ik altijd met extra aandacht naar mijn eten. Hetgeen ik in mijn mond stop, moet niet alleen mijn buik vullen maar ook mijn lichaam voeden. De braam is naast het feit dat hij erg lekker is ook nog eens heel gezond. De stofjes die in de braam zitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de cellen in je lichaam hun insuline niveau optimaal kunnen houden. Insuline heb je nodig om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Bramen eten is dus aan te raden voor mensen met diabetes, maar ook voor iedereen die daar gelukkig geen last van heeft. Preventie is nog altijd beter dan genezen!

Door te snoepen van de bramen, geniet je niet alleen van een lekkernij, je voedt je lichaam ook met stofjes die je energie geven. Wat wil je nog meer. De bak met bramen die ik met alle liefde geplukt heb in de stromende regen was binnen 5 minuten leeg! Rustig eten en genieten van de lekkernijen zal ik een andere keer nog met mijn kinderen bespreken… Gelukkig was ik wel zo slim om een deel achter te houden voor mij en mijn partner, zodat ook wij konden genieten van de energiebommetjes!

Bramen
coaching

Verover een plek in mijn nieuwe boek

Na een laatste rondje door het pand stap ik de deur uit, ik neem afscheid van mijn fysiotherapie collega. Ik stap in mijn auto en rij naar huis. In gedachten doe ik een boek dicht. Stop ik hem in de kast en sluit deze fase in mijn leven af. Mijn werkzame leventje als fysio en  manueel therapeut is nu klaar. Na 14 jaar in de fysiotherapie gewerkt te hebben is mijn verhaal geschreven en is het tijd voor een nieuw boek. Tijd om meer naar de hele persoon te kijken, tijd om fysieke klachten te koppelen aan voeding, ontspanning en de totale persoon.

Een tijdje geleden kwam er een vrouw bij mij binnen lopen voor fysiotherapie. Ze had last van haar nek, ze wist niet goed waar het vandaan kwam, ineens was de nek overweldigend aanwezig. Toen ik doorvroeg bleek dat ze veel druk voelde op haar schouders, ze zorgde voor de kinderen, was erg druk op haar werk en had geen moment om tot rust te komen. Ze liep op het randje van een oververmoeidheid. In mijn onderzoek kon ik eigenlijk niet veel vinden, haar nek bewoog goed, alleen wat lichte spanning in haar spieren. Dit kon echter haar klachten niet verklaren. Mijn reactie naar deze prachtige vrouw die zo goed voor alles en iedereen wilde zorgen was; jouw lichaam wil je iets vertellen, zorg ook goed voor mij! De vrouw voor mij brak, tranen liepen over haar wangen terwijl ze aangaf, ja dat is het, ik kan zo niet verder… Kort bespraken we wat ze dit weekend alvast kon doen en we sloten het gesprek af. In mijn fysiotherapie schema van 25 minuten per persoon, was het weer tijd voor de volgende persoon. Slechts 25 minuten, in mijn ogen veel te kort als je verder wilt kijken dan alleen de klacht waar iemand mee komt.

Bovenstaande dame had geen fysiotherapie nodig, haar klachten kwamen niet door lichamelijke problematiek, zij moest aan de gang met haar leefstijl. Zij had een zetje nodig om goed voor zichzelf te gaan zorgen. Als we nog verder in het verhaal zoomen dan had ze zichzelf al een tijd geen goede maaltijden meer voorgeschoteld, vanwege gebrek aan energie koos ze voor simpele en snelle maaltijden. Groentes en fruit kwamen steeds minder voor in haar eetpatroon. Een snelle reep, een kant en klare maaltijd of een soep uit blik met brood zorgde dat ze haar lichaam vulde. Hierdoor blijft haar energie niveau laag en komt ze niet uit de negatieve spiraal waar ze in zit.

Mijn nieuwe boek ligt nu voor mij, de eerste bladzijdes beginnen te vullen met de eerste stappen van mijn nieuwe werkzame leven. Van een wereld waarin ik mensen kan begeleiden bij hun klachten, maar vooral de persoon die daar achter zit. Ik kan nu de tijd nemen om samen met jou uit te zoeken waar je klachten echt vandaan komen. Zorg je goed voor jezelf, voedt je je lichaam met volwaardige voeding, beweeg je op een manier die je lichaam ondersteund. Zorg je net zo goed voor jezelf als voor je naasten. Mijn boek komt vol te staan met prachtige mensen die ik het zetje mag geven naar hun optimale leventje en kan begeleiden om het optimale leven ook echt te gaan leven. Naar gezond en lekker eten. Naar genieten van het moment en de natuur, naar een prachtig leven, in balans!

Verover een plek in mijn nieuwe boek! Neem contact met mij op voor een GRATIS telefonisch consult. Ervaar zelf wat ik voor jou kan betekenen.

Druk druk druk

Druk, druk, druk, veel te veel werk in te weinig tijd. Mijn ervaring met werken in de zorg, als fysiotherapeut. Is dat er elke 25 minuten een nieuwe cliënt voor je neus staat. Er is geen tijd om even op adem te komen je loopt van de ene persoon gelijk door naar de ander. De lunchpauze tussendoor was het enige moment om even op te laden en gelukkig belde er ook nog wel eens een cliënt te laat af, waardoor er 25 minuten vrij kwam om even adem te halen en achterstallige administratie bij te werken. Een huisarts te bellen of een brief te schrijven.

Op deze manier werken zorgde dat ik aan het einde van de dag helemaal leeg was. Ik had letterlijk al mijn energie in de dag gestopt en was op. Op de weg naar huis probeerde ik me op te laden zodat ik de kinderen de aandacht kon geven die ze nodig hadden.

Begin dit jaar besloot ik, zo gaan we niet verder. Dit kost mij teveel van mijn kostbare energie. Op deze manier houd ik het niet langer vol. Ik ga zorgen dat ik op een andere manier mijn geld kan verdienen. Met mijn eigen voorwaarden en met activiteiten waar ik nog meer energie uit haal dan alleen fysiotherapie.

Zo ontstond Gewoon, gewoon en kreeg ik het alleen maar drukker. Naast mijn werk als fysiotherapeut, ben ik nu ook druk bezig met het opstarten van een eigen bedrijf. Werk ik keihard om er ook daadwerkelijk een succes van te maken. Het leuke is echter dat ik meer energie heb. Ik mijn werk als fysiotherapeut beter aankan en weer een doel heb waar ik voor wil gaan.

Per september laat ik de fysiotherapie achter mij en ga op volle focus verder met mijn eigen bedrijf. Hoe tof is dat!!!

De afgelopen maanden heb ik een aantal belangrijke dingen geleerd en die wil ik graag met jullie delen.

Allereerst zorg voor rustmomenten in je dag, regel elke 25 minuten een minibreak van 5 minuten. Je kan niet de hele dag je aandacht vasthouden, gebruik die dips om iets leuks te doen. Stap op de trampoline, doe een zonnegroet, meditatie of geniet van een kop thee. Om vervolgens weer full focus verder te kunnen. Na 2 uur is het tijd voor een langere pauze van ongeveer 30 minuten. Tijd voor een wandeling een yoga serie of een lekkere lunch. Breek je dag op in kleine stukjes en je bent veel effectiever en je krijgt meer energie.

Zorg voor een positieve mindset, bekijk alles met een glimlach en besef dat niet alles perfect hoeft te zijn. Soms lopen dingen anders, met een omweg kom je er ook.

Heb je contact met mensen, geef ze dan je volledige aandacht! Door 100% aanwezig te zijn voelen zij zich gewaardeerd en begrepen. Hierdoor bereik je in kortere tijd veel meer! Gebruik dan de 5 minuten die overblijven, om zelf te ontspannen en vul daarna je administratie in.
Kortom Geniet van de dingen die je doet en zorg goed voor jezelf zodat je kan blijven knallen. Alleen zo kan je op de lange termijn top prestaties blijven leveren en vele mensen helpen. Dat is toch eigenlijk waar we het voor doen. Zelf voldoening halen uit ons werk en tegelijk anderen helpen.

druk-fysiotherapeut
lunch-Zadencracker

Zadencracker voor lunch

De grote hitte is afgenomen, de regen is weer door ons landje getrokken en ons huis is afgekoeld. Tijd om de oven weer aan te zetten…. Dit keer voor crackers, gemaakt van zaden en pitten. Heerlijk voedzaam en goed te combineren. Bij een salade, soep of alleen cracker bij de lunch.

Zelf zadencrackers zijn makkelijk te maken en super gezond. Je moet alleen wel even geduld hebben tot ze uit de oven komen en afgekoeld zijn… Maak daarom gerust 2 bakplaten vol (2x het recept), want je kunt ze in een luchtdichte verpakking ongeveer 2 weken bewaren.

Het recept voor 1 bakplaat:

– 70 gram ongebrande pompoenpitten

– 70 gram ongebrande zonnebloempitten

– 80 gram ongebrand sesamzaad

– 80 gram chiazaad

– 250 ml water

– ¼ theelepel Keltisch zeezout, en extra om over de crackers te strooien

Bereiding:

Verwarm de over voor op 150 graden.

Mix alle ingrediënten, met uitzondering van het water, door elkaar. Voeg het water toe en laat een paar minuten staan. Mix alles nogmaals goed door elkaar en kijk of er op de bodem geen water meer staat. Is dit nog wel het geval voeg dan wat extra chiazaad toe.

Bedek je bakplaat met bakpapier en verdeel het zadenmengsel over de bakplaat in 4 delen. Zorg dat het mengsel niet dikker ligt dan 5 mm. Strooi er nog wat extra Keltisch zeezout over en schuif de bakplaat de oven in. Bak 35 minuten en draai dan de zadencrackers om. Bak de andere kant nogmaals 25 minuten. Controleer of ze stevig zijn, de randjes mogen iets verkleurd zijn.

Laat de crackers volledig afkoelen, breek ze in stukken en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Tips:

Tip 1: gebruik dit recept als basisrecept. Je kan zongedroogde tomaatjes toevoegen, knoflook, rozemarijn, en nog veel meer!

Tip 2: Keltisch zeezout bevat naast natrium vele verschillende mineralen, heb je dit niet in huis gebruik dan zeezout of een kruidenzout.

Zomer salade

Meer energie is voor mij synoniem met minder gluten in mijn eten. Zo min mogelijk brood en dit vervangen met groente. Het liefst een salade of een soep en soms ook pannenkoeken van een glutenvrij meel. Aangezien het zomer is en lekker warm. Staat bij mij de zomer salade nu op een hoge plek in de rangorde voor lunch. Salades in allerlei soorten, het liefst elke dag anders, om de variatie er goed in te houden.

Salade saai, wel nee, je hebt zoveel meer variatie dan kaas op je brood ;-) Ik zal je meenemen in mijn lunch van afgelopen week.

Door de zomervakantie zijn de kinderen niet naar school, dus die mogen heerlijk spelen bij oma en omi (mijn oma van 90 jaar oud). Je kunt je voorstellen dat dit een paradijsje is voor de kids. Ze worden verwend, krijgen veel aandacht en met het mooie weer spetteren ze lekker rond in het water. Zelf had ik ook wel zin om het heerlijke terrein van mijn ouders als basis te gebruiken. Mijn laptop mee en mijn werkplek was snel ingericht.

De lunch was daardoor super gezellig, mijn moeder had heerlijke zadencrackers gemaakt en zelf had ik een salade meegenomen. Kortom een top combi om een portie aan energie op te eten. Vaak krijg ik te horen, op een salade kan je toch niet leven! Zelf merk ik echter dat ik na een broodje 2 uur later alweer trek heb, terwijl ik met een goede salade zo 4 uur zonder eten kan. In brood zitten namelijk veel snelle koolhydraten, die geven tijdelijk een vol gevoel. Echter heeft je lichaam ze snel verteerd en heb je daarna snel weer honger. Een salade met groentes heeft ook koolhydraten, maar deze zijn veel ingewikkelder van structuur. Hierdoor is je lichaam langer bezig met de vertering en komen de koolhydraten veel geleidelijker in je bloedbaan terecht. Hierdoor kan je er dus langer op teren.

Voor degene die wat inspiratie kan gebruiken hier is mijn salade:

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • Komkommer
  • Paprika
  • Courgette
  • Het blad van de Oost-Indische Kers en ook een paar bloemen (rucola kan ook)
  • Bieslook
  • Walnootolie
  • Keltisch zeezout

Bereiden:

Snij alle groentes klein, verdeel de groentes over borden of bakjes. Indien je alleen voor jezelf een salade nodig hebt snij dan niet de volledige groente, maar een deel. Bestrooi met het blad en de bieslook. Strooi er een snuf zout overheen en besprenkel met walnootolie. Serveer met een bloem bovenop en een zadencracker erbij.

Tip: maak de salade een avond van tevoren en bewaar in de koelkast, volgende dag heb je dan een snelle lunch.

zomer-salade
de-kracht-van-kleine-stapjes

Het effect van kleine stapjes.

 Om je gezond en fit te voelen heb je een aantal voorwaarden nodig. Beweging, goede voeding, momenten van ontspanning en een uitdaging of doel waar jij positieve energie uit haalt. Vaak zie ik mensen vol gas gaan voor een opdracht, hun onderneming en met passie werken aan hun doel. Het slagen van dit doel hangt ook af of je goed voor jezelf zorgt. Goed voor jezelf zorgen geeft de energie om ook lang vol te houden. Een ‘korte’ meditatie of wat beweging tussendoor geeft meer energie en zorgt dat je daadwerkelijk meer bereikt in je dag.

Functioneel en leuk. Zelf heb ik besloten dat mijn conditie nog wel een extra stapje in de goede richting gezet kan worden. Ik doe mijn meditatie momenten vrij trouw, fiets en wandel regelmatig. Zorg meestal, zo’n 80 procent, voor goede voeding, kortom best goed bezig. Mijn uitdaging zit in het sporten. Echt even iets intensiever bezig zijn. Vorige week was ik het zat, na een werkdag stilzitten, had ik beweging nodig. Mijn lichaam schreeuwde geef me meer aandacht!!! Dat was het moment dat ik besloot om te gaan hardlopen. Mijn wandelingen iets intensiveren. Maandag avond gelijk gaan doen en mezelf het doel gesteld om dit 2x per week vol te gaan houden. Donderdagochtend stond ook op de planning, maar door zieke dochter bijna niet geslapen… toen de wekker ging toch maar besloten om door te slapen. In de avond toch de sportschoenen aan en weer een rondje met interval hardgelopen. Trots op mezelf dat ik mijn voorgenomen doel niet gelijk weer aan de kant had geschoven.

Inmiddels is het weer maandag, mijn wekker ging weer om 6 uur en tevreden heb ik mijn rondje gelopen in de miezer regen die er vanochtend was. Nu heb ik mijn werkdag met bijna alleen maar zittend werk. Toch kan ik het beter aan. Zal vast komen door de beweging van vanochtend en mijn mindset om goed voor mezelf te zorgen. Inmiddels is het al in de middag, ik merk dat dit mijn zwakke moment is. Heb net besloten om nog 3 zonnegroeten te doen, even me lichaam stretchen en opwarmen. Heerlijk nu kan ik deel 2 van de middag ook weer aan!

Tja een heel verhaal, maar waar het om gaat is waar vind jij de tijd om goed voor jezelf te zorgen? Misschien kan je een uurtje minder tv of social media kijken? Een uurtje eerder opstaan of een rustmoment inplannen in je drukke dag? Wat voor jou ook werkt, kijk wat je nodig hebt, maak een afspraak met jezelf en start met de eerste stap. Onderschat nooit de kracht van kleine stapjes. Begin, maak van iets kleins een gewoonte en voor je het weet heb je er een nieuwe gewoonte bij. Iets gezonder dan de eerdere gewoonte en ben je klaar om weer een kleine stap te zetten.

Begin bij het begin!

Tijd voor keuzes

Tijd voor keuzes, een week is zo voorbij 168 uur, slecht 24 uur per dag. Prioriteiten stellen is een must, mijn prioriteit is eten, dat is niet altijd makkelijk. Werk, zorgen voor je gezin, huishouden, boodschappen eten maken, sporten, familie en vrienden noem het maar op. Vele activiteiten die allemaal in de week moeten passen. Een aantal hiervan komen dagelijks terug. Neem nu dat eten: Wat komt er op tafel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Wat zijn de tussendoortjes en wat is er te drinken. Hoeveel tijd is er over voor het eten maken en opeten.

Tijd voor keuzes

Ieder maakt zo zijn eigen keuzes en niets is daarmee goed of fout. Mijn keus is om eten bereiden en eten opeten een hoge prioriteit te geven. Zo staat de maaltijd centraal in ons gezin en nemen we de tijd om dit op te eten. We hebben eetbare planten in de tuin staan en ook een groente tuin die verzorgd moet worden en waar de kinderen meehelpen met oogsten. Vooral bij aardbeien en bessen plukken heb ik altijd veel hulp. De heerlijke verse groentes verwerk ik vervolgens in soepen, salades, smoothies en allerlei gerechten. Al met al neemt het eten dus best veel tijd in beslag. Zeker als je ook de verzorging van groente tuin, boodschappen doen en bereiden van de maaltijden meerekent.

Hoe doe ik dat dan? Allereerst goed proberen te plannen. Zelf je eten maken zonder pakjes en zakjes kost vaak net even wat meer tijd…. Daar probeer ik dan slim mee om te gaan. Soep kook ik bijvoorbeeld in een grote pan. Liefs zo’n lekker dikke maaltijd soep die gemakkelijk en voedzaam is. Heerlijk om op te warmen na een dag werken. Dan is er altijd nog wat over voor die dag erna als lunch of avondeten. Zelfgemaakte soep kan luchtdicht verpakt in de koelkast prima een week bewaren, dus een paar dagen later kan de soep ook nog prima geserveerd worden.

Sla, rucola en kruiden haal ik uit eigen tuin. Het plukken en schoonmaken kost net iets meer tijd dan een pakje uit de supermarkt pakken. Daarom probeer ik hier ook meer te plukken dan ik nodig heb voor die dag. Ik maak alles al schoon en zet wat ik over heb in de koelkast voor de volgende de dag. Hierbij bespaar ik de volgende dag weer de helft van de tijd. Mocht je gaan overwegen om rucola in je tuin te zetten, houd er rekening mee dat het goed uitzaait, mislukken kan dus bijna niet. De jaren daarna kan je genieten van overal rucola, onkruid rucola kan je na het wieden gelijk in de salade bak stoppen. Zelf heb ik mijn overdaad aan rucola maar omarmt. Onkruid groeit er toch, laat het dan maar eetbaar zijn, op deze manier heeft dit een waarde.

Eten bereiden doe ik in grote porties, alles wat over is bewaar ik luchtdicht. Zadencrackers bijvoorbeeld deze zijn ook prima 2 weken houdbaar. Echter zijn ze altijd veel eerder al op…. Maar goed dat is weer wat anders. Invriezen is ook een goede optie. Heb je echt teveel gemaakt en krijg je het deze week niet meer op, vries het in en je hebt een ander moment een makkelijke maaltijd. Of een overdosis aan groente in de tuin gaat ook de vriezer in voor een later moment.

Het makkelijkste vind ik toch nog om alles wat over is bij de avondmaaltijd te verwerken tot de salade voor de volgende dag. Zo kom ik makkelijker aan voldoende groente op een dag en ik ben snel klaar voor mijn lunch. Zo eet ik minder brood, meer groentes en ik maak het mezelf makkelijk. Win-win!

Nu kom ik bij mijn punt. Ja een dag heeft maar 24 uur, dat is misschien kort. Stel daarom je prioriteiten! Maak keuzes en accepteer dat je niet alles perfect kan doen. Vervelend, dat weet ik, wel de realiteit. Tenminste als je niet met een burn-out thuis wilt zitten. Ik kies voor goede kwaliteit eten, dat betekend dat ik het stofzuigen wel eens een dag uitstel. Of een keer niet ga sporten, ik heb immers al in de tuin gewerkt. Ik kan niet alles, dus ik kies wat ik wel doe en wat ik niet doe. Heel bewust zodat ik met een goed gevoel kan zeggen, mijn huis is niet helemaal schoon, maar ik heb wel een lekkere en gezonde maaltijd voor je. Zodat je goed kan groeien, sterk blijft en met energie weer aan de slag kan. Met die energie kan ik in theorie alsnog mijn huis schoonmaken….. of even lekker met de kinderen spelen, ook dat is een keuze!

Wil jij ook grip krijgen op je prioriteiten, leren om keuzes te maken, zodat je beter in balans komt en makkelijker gewoon, gezond en lekker kan genieten. Neem dan contact met mij op voor een gratis telefonisch consult en gaan we samen opzoek naar jouw mogelijkheden. 

tips-gewoon-gezond-genieten

Mijn tips voor gewoon gezond genieten

Ben jij uit balans, heb je pijn in je lichaam of weinig energie en weet je niet waar je de puf vandaan moet halen om alles te regelen. Je rent van werk, naar je gezin, je huishouden en als je geluk hebt kan je ook nog even sporten. Tijd voor jezelf is er niet en een gezonde maaltijd moet uit je tenen komen. Te vaak kies je voor de snelle bekende maaltijd, die nog enigszins gezond is. Echter mis je de inspiratie en energie om echt te kunnen genieten.

Kortom je balans tussen inspanning en ontspanning is zoek. Je eet ongezond of niet optimaal. Je hebt weinig energie en/of allerlei klachten als nekpijn, rugpijn en hoofdpijn die maar niet overgaan. Je bent de weg kwijt en weet niet hoe je het beste verder kan gaan.

Je bent niet de enige en ik kan je helpen. Daarom deel ik deze 3 gouden tips voor gewoon gezond genieten. Uit ervaring weet ik dat ze zeer waardevol zijn. Doe er je voordeel mee! Lees ze rustig door en bedenk eens goed wat deze tips voor jou betekenen.

Tip 1:

Kijk eens kritisch naar je dag, wat voor activiteiten staan er in. Deel de activiteiten eens op in 2 categorieën. De 1ste staat voor activiteiten die je energie kosten / waar je moe van wordt. De 2de staat voor activiteiten die je energie geven / waar je energie van krijgt.

Mijn tip is; zorg dat je meer dingen doet die je positieve energie geven. Zodat je niet aan het einde van de dag leeggezogen bent door alle energie slurpende activiteiten. Zorg voor balans in je dag. Zorg voor positiviteit.

Tip 2:

Neem je rustmomenten!

Iedereen heeft behoefte aan momenten van rust. Dus naast alle activiteiten die in je agenda staan kijk ook eens naar je rustmomenten. Drink je de thee al werkende of ga je er echt voor zitten. Even een moment op de dag nergens mee bezig zijn. In het moment zijn. Fitness voor je hersenen noem ik het ook wel. Want hoe makkelijk het ook klinkt, even helemaal niets doen is verdraaid lastig. Rust betekend geen telefoon, tv of tablet echt helemaal niets. Gun jezelf dat momentje van rust, even niets denken en moeten. Je zult zien dat je daarna weer met vernieuwde energie verder kan.

Tip 3:

Helaas eten we gemiddeld genomen steeds ongezonder. Vele producten die we eten zijn bewerkt en hebben steeds minder voedingswaarde. Ze vullen onze magen nog wel, maar voeden ons lichaam niet. Het gevolg is dat ons lichaam snakt naar voedingsstoffen en niet optimaal kan functioneren. We worden moe, krijgen lichamelijke klachten en worden op den duur chronisch ziek.

Mijn tip is eet voeding die je voedt. Zorg dat er vitaminen en mineralen in je voeding zitten en zo weinig mogelijke loze producten. Kies voor onbewerkte voeding zoals groente en fruit. Maak zelf je eigen eten en kies voor producten die je overgrootmoeder ook herkend zou hebben ;-). Zorg goed voor jezelf en regel dat je eten lekker smaakt! Zorg voor veel variatie, zo gaat het eten niet vervelen en krijgt je lichaam veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen.

Gewoon gezond genieten het klinkt zo makkelijk. Zie jij echter door de bomen het bos niet meer? Laat mij je dan helpen. Samen gaan wij zorgen dat jij in je eigen kracht komt te staan. Met nieuwe energie en handvatten om jouw leven lekker en gezond in balans te krijgen. Neem contact met mij op voor een gratis telefonisch consult.

Gewoon Lekker Eten

Gewoon Lekker Eten… wat is dat eigenlijk?
Eten is een belangrijk onderdeel van ons functioneren. We halen onze energie uit wat we eten. Onze cellen halen hun bouwstoffen uit ons eten. Je bent letterlijk wat je eet.

Kortom eten is een basis behoefte. Daarnaast neemt het in veel families ook een belangrijke sociale taak in. Een koekje bij de koffie, gezellig samen dineren of een simpele avond maaltijd waarbij iedereen aanwezig is. Gewoon Eten heeft dus vele aspecten.

Wat ik belangrijk vind? Je eten moet gewoon lekker zijn, het eten moet je voeden en daarbij een prettige sfeer.

Met eten moet je voeden bedoel ik dat wat je eet je ook energie geeft. Het liefst op de lange termijn. Je eet je ontbijt en kan er dan tegen tot een uur of 12. Dat is effectief. Een eventueel tussendoortje kan lekker en voedzaam zijn, zonder alle onnodige snelle suikers. Door puur te eten met veel groentes krijgt je lichaam een rijke bron van voedingsstoffen binnen die zorgen voor energie!
Als je er zo naar kijkt is het noodzakelijk om te zorgen dat je eten van goede kwaliteit is. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Zelf ben ik van mening dat de beste manier om gezond en volwaardig te eten het makkelijkst te bereiken is door zoveel mogelijk zelf klaar te maken. Hierdoor weet je precies wat er in je eten zit en wat dit met je lichaam doet. Je zorgt dat je producten gebruikt die je energie geven!

Wanneer je kiest voor puur, onbewerkt eten kan je merken dat je eten gewoon gelijk veel rijker is aan voedingsstoffen. Eigenlijk heel makkelijk dus. Gooi de pakjes en zakjes de deur uit en maak alles weer zelf.
Daarnaast is niet elke vorm van eten geschikt voor ieder persoon. Het uitzoeken wat voor jou werkt kan daardoor best tijd in beslag nemen. De ene persoon doet het goed op koolhydraten terwijl de ander extreem moe is na het eten van een broodje. Kortom er is geen algemene deler. Luisteren naar je lichaam en ervaren wat voor jou werkt zijn dan ook heel belangrijk.

Dat is best een hele klus om daar grip op te krijgen, zo gewoon is dat misschien niet voor jou. Graag kijk ik met je mee, ik kan je een stukje op weg helpen in de overgang naar puur eten, hoe pak je het aan en waar ben je naar opzoek. Hoe zorg je ervoor dat het eten nog steeds lekker is. En hoe zorg je dat je niet in de stress schiet om je eten, want leuk en gezellig is ook belangrijk!

lekker-eten
Gewoon zwanger

Gewoon Zwanger

Wanneer je zwanger bent gebeurd er veel in je leven. Er groeit een kind in je buik, je lichaam past zich daar op aan. Je leven staat in eens in het teken van dit nieuwe leven. Wie komt er straks jullie leven in? Hoe ben jij als moeder?

Vele vragen en soms ook hele praktische zaken. Sporten; wat mag wel en wat kan niet? Wat kan je verwachten van je lichaam? Waarschijnlijk loop je ergens in de zwangerschap tegen je grenzen aan, hoe krijg je ze weer in balans?

Misschien heb je ook wel vragen over de bevalling? Hoe kan je je daar het beste op voorbereiden.

Zelf ben ik trotse moeder van 2 kinderen. En heb dit mooie proces 2 maal mogen meemaken. Daarnaast heb ik ook al jaren ervaring in het begeleiden van zwangere vrouwen. Bij Gewoon, gewoon bied ik je een traject op maat aan. Waar heb jij behoefte aan. Gewoon individuele coaching? Een training op maat eventueel samen met je partner ter voorbereiding op de bevalling. Of begeleiding met oefeningen om fit te blijven.

Daarnaast kan ik je ook adviseren ten aanzien van voeding. Hoe zorg je voor een lekker en gezond eetpatroon zodat zowel jij als je kind optimaal kunnen leven. Ook na je zwangerschap heb je hier veel aan.

Ongewone Chronische Pijn

Één op de vijf mensen heeft last van chronische pijn. Een pijn die al meer dan 3 maanden aanwezig is en waar niet altijd een oorzaak voor te vinden is. Hoe ga je daar mee om? Wat als die pijn wel jouw leven beheerst…

Ook ik kan je niet van de pijn afhelpen, maar we kunnen wel kijken hoe je er mee om kan gaan. Kijken of de pijn een plek kan krijgen in je leven, zodat het niet meer op de voorgrond staat. Vaak wordt de pijn dan draaglijker en minder intens.

Door uitleg over wat chronische pijn inhoud, goed kijken naar hoe jij je dag indeelt en misschien wel het belangrijkste, waar haal jij energie uit? Hoe kunnen we jouw batterij weer opladen zodat je er weer tegenaan kan. Ondanks de pijn toch een waardevol leven. En wie weet zwakt de pijn dan wel af. Dat is namelijk het mooie van de definitie chronische pijn. Het zegt alleen iets over het verleden, maar wat er in de toekomst gaat gebeuren kan niemand voorspellen.

Psychfysio heeft een heel mooi filmpje waarin de basis van chronische pijn wordt uitgelegd, als je meer informatie wilt is het de moeite waard om hier even naar te kijken.
https://www.psychfysio.nl/6_04_1/

Ongewone chronische pijn
Gewoon gewoon

Gewoon, gewoon

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Dat is waar wij Nederlanders bekend om zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal? Wanneer ben je gemiddeld of gewoon? En is dat slecht om gewoon te zijn of juist heel goed?

Wat is jouw normaal? Is dat net als alle andere mensen of is dit misschien juist heel uniek en precies pas voor jou? Wat als gewoon, gewoon niet zo makkelijk is…

In ons vaak drukke leven krijgen we te maken met vele invloeden. Vaak worden er door de maatschappij al hoge verwachtingen opgelegd. Of leg jij jezelf alle verwachtingen op?

Is het normaal om 2x per week te sporten, je maaltijden allemaal perfect klaar te maken, te werken, je huishouden te doen en leuke dingen met de kinderen. Natuurlijk hoort daar tijd voor je partner en vrienden bij en zo is de week weer vol. Wat nu als dit plaatje niet bij jou past? Wat als dit je vooral veel energie kost en niets oplevert? Hoe vind je dan zelf je eigen weg?

Bij Gewoon, gewoon. Gaan we samen opzoek naar jouw normaal. Waar ben jij naar opzoek in het leven. Hoe kan je ervoor zorgen dat je gewoon het beste uit jezelf haalt en weer in je eigen kracht komt te staan.

Balans in je leven, weer kunnen genieten, stilstaan bij het moment en meebewegen met het leven. Bewegen, voeding, rust, werk, gezin en je sociale leven in balans met elkaar. Jouw unieke balans, dat is toch eigenlijk heel gewoon.

Gewoon gezond

Gezond zijn is afwezigheid van ziekte volgens de definitie. Soms wil je net even dat beetje meer. Je fit voelen en energiek de dag door komen. Heel normaal zou je misschien denken. Helaas is dat niet voor iedereen gewoon. Door ziekte, pijn, dreigende burn-out of gewoon een druk leven kan er disbalans ontstaan in je activiteiten balans. Je bent ineens niet meer energiek en mist de puf om nog dingen op te pakken. Hoe krijg je dat gezonde gevoel weer terug.

Door samen te kijken naar je leefstijl: Hoe kan je aan voldoende beweging komen? Hoe is je voedingspatroon? Kortom krijgt je fysieke lichaam wat het nodig heeft. Daarnaast kijken we ook naar het mentale stuk, krijg je voldoende ontspanning en krijg je energie van de dingen die je doet.

Met mijn achtergrond als fysiotherapeut en manueeltherapeut kan ik gericht met je meekijken als gewoon sporten niet meer vanzelfsprekend is. Waar liggen nog de mogelijkheden om wel in beweging te blijven. Daarbij is het vooral belangrijk wat jouw doelen zijn en waar jij gelukkig van wordt. Iedereen heeft zijn eigen balans en daar gaan we naar op zoek.

Ook kan ik je helpen om de juiste voeding samen met jou in kaart te brengen. Zodat je weer energie krijgt van je voeding en gezonder wordt. Door te kiezen voor voeding die niet alleen vult, maar ook je lichaam voedt, krijg je meer energie. Zo kan je gewoon het beste uit jezelf halen.

Gewoon gezond
Gewoon genieten

Gewoon genieten

Wat zijn de dingen waar jij van kan genieten? Je eten, je naasten, met een kop thee op de bank? Misschien voluit sporten of juist met een ontspanningsoefening. Er zijn vele vormen van geluk en dit is voor iedereen weer anders. Stil staan bij de kleine dingen, helpt om bewust te genieten van de dingen die je doet. Dankbaar zijn, dankbaar voor jezelf, voor je omgeving, voor je eten, je lichaam. Alles omarmen wat er is.

Constant loop je tegen activiteiten, meningen en gebeurtenissen aan in het leven die je beïnvloeden. Hoe ga je daarmee om. Waarom heeft iets op jou grote impact terwijl een ander het zo naast zich neer kan leggen. Je kan niet altijd veranderen wat er op je afkomt, maar vaak wel hoe je ermee omgaat.

Gewoon genieten het klinkt zo makkelijk, maar voor veel mensen is dit niet hun waarheid. Waar komt dat door? Waar loop je vast? Wat kan je veranderen in jezelf of in je omgeving? Wat gaat jou op de lange termijn helpen? Door het stellen van de juiste vragen en oefeningen vaak gericht op ontspannen en accepteren kunnen we gaan ervaren waar jou mogelijkheden zitten om te groeien. Zodat je weer kan genieten van het leven.

Happiness is not a destination, it is a way of life.