fbpx

Eten met mijn dochter

eten-dochter

HELP, mijn kinderen eten wat ik eet, wil ik dat wel????

Ineens besef ik dat mijn dochter na haar eerste verjaardag mee mag eten met ons. Ik hoef niet meer apart voor haar een gerechtje te regelen. Zij is al zo groot dat ze alles mag eten. Ik besef mij dat ik daar helemaal niet blij mee ben… Eten wij nu eigenlijk wel zo gezond??? Is dit het beste wat ik haar kan geven. Wat heeft haar lichaam nu eigenlijk echt nodig om gezond op te groeien? Ik gok dat dit niet de wereldgerechten zijn die ik nu op tafel zet. Ook heb ik zo mijn bedenkingen over brood en de koektrommel ;-)

Het roer ging om, ik besloot dat ik zelf het goede voorbeeld wilde geven. De koekjes, snoepjes en andere producten die niet meer pasten verdwenen in de prullenbak. Geen toegevoegde suikers meer in ons eten. Een afkickperiode volgde, maar gelukkig viel het me alles mee. Na de eerste maand was mijn behoefte aan zoete koekjes verdwenen en kon ik intens genieten van het zoet uit fruit. Het zoeken naar nieuwe gerechten en het koken zonder pakjes en zakjes was een grotere uitdaging, maar ook dat kreeg ik snel onder controle.

Het leuke vond ik dat alles wat ik at, mijn dochter ook mocht hebben. Geen dingen die wel voor volwassen zijn, maar niet voor de kinderen. Gewoon samen delen. Ik ging zelf fruit eten, samen met mijn dochter. Samen maakte we koekjes, met een recept zonder geraffineerde suikers en het mooie was mijn energie nam toe. Voorheen had ik last van suikerdips en trillende handen, soms zelfs het gevoel flauw te gaan vallen. Dit was nu weg, door mijn eetpatroon aan te passen voelde ik me veel energieker. Zelfs energieker dan voordat ik moeder was!

Nu hoor ik je denken, je kan ook doorslaan, alles perfect is niet gezond. Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn richtlijn is dan ook de 80/20 regel. Zorg dat de standaard routine gezond is, zonder suikers en vol met groentes, fruit, noten, zaden en andere prachtige producten van de natuur. Die 20% die dan nog over is kan je mee variëren. Koekjes maken, pizza eten of iets anders waar je zin in hebt. Zelf vind ik het een uitdaging om van die ongezonde gerechten toch nog een variant te maken die nog enigszins gezond is. Zodat uiteindelijk maar 5% echt ongezond is. Op die manier houd ik het leuk voor mezelf en ook voor mijn gezin. Inmiddels wordt mijn dochter over een paar maandjes alweer 6 jaar, die gezonde routine zit nog steeds in het systeem. De kinderen eten goed en helpen nog steeds met plezier om koekjes en pizza’s te maken ;-)

Vullen of Voeden, dat is de keus die je hebt. Wat doe jij? Vul jij je maag of voedt jij je lichaam?

Lees verder over Vullen of Voeden in mijn eBook

eten-zoon